Dit is wat vreemdgaan mentaal en fysiek met je doet

door Lotte

Het is geen geheim dat bedrogen worden je niet onberoerd laat. Iedereen die het ooit is overkomen, kent het gevoel van boosheid, verdriet en verwarring. Onderzoekers van de Universiteit van Nevada vroegen zich af in hoeverre vreemdgaan slecht is voor je lichamelijke en mentale gezondheid.

De studie werd gedaan onder 232 studenten van rond de 20 jaar die in de laatste drie maanden waren bedrogen. “We waren geïnteresseerd in dit onderwerp voor meerdere redenen,” zegt hoofdonderzoeker M. Rosie Shrout. “Ten eerste weten we dat ontrouw een van de meest nare en schadelijke gebeurtenissen is die koppels kunnen overkomen. De persoon die bedrogen is, ervaart sterke emotionele en psychologische ellende. We wilden weten of dit zal leiden tot gedrag met risico voor de gezondheid. Zoals onbeschermde sex, drugs- en alcoholgebruik, emotie-eten of juist niet eten. Ook waren we benieuwd of schuldgevoel een rol speelde in de psychologische effecten en het risicovolle gedrag. Gaven bedrogen individuen de schuld aan hun partner of zichzelf?”

Gevolgen van bedrog

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat slachtoffers van overspel te maken krijgen met gezondheidsrisico’s gedrag als depressie, angst en bedroefdheid. Verder verandert het gedrag, het beeld over vreemdgaan en (niet verrassend) het vertrouwen in anderen. “Bedrogen worden heeft niet alleen gevolgen voor je mentale gezondheid, maar het verhoogt ook het risico op risicovol gedrag, zoals alcohol- en drugsgebruik, extreem sporten en een eetstoornis”, legt de hoofdonderzoek uit.

Mannen versus vrouwen

Niet bij iedereen heeft overspel in de relatie hetzelfde effect. “De personen die zichzelf verantwoordelijk voelden voor het ontrouw van hun partner, hadden een grotere kans om riskant gedrag te vertonen. Dit gedrag was bij vrouwen sterker dan bij mannen. Als gevolg is de kans op een slechtere mentale en fysieke gezondheid bij bedrogen vrouwen groter omdat hun zelfperceptie beschadigd is.”

We willen je op het hart drukken: als je vriend(in) vreemdgaat, is hij/zij de enige schuldige!

instagram-broke-my-heart

Meer over vreemdgaan

Eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger?

5 bizarre feiten over vreemdgaan

Waarom overspel eigenlijk zo gek nog niet is

Bron: Independent / Beeld: Pinterest

2 reacties

Evy 12 juni 2017 - 01:39

Als je vreemdgaat ben je BEIDE schuldig. Niet alleen degene die vreemd gaat!!

Beantwoord
Lotte 12 juni 2017 - 12:04

Hi Evy!
Ik ben benieuwd waarom je dat vindt! Vertel eens.

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy