Ejaculeert een man nog na sterilisatie? – VrijVraag #60

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen.

Ejaculeert een man nog na sterilisatie? Mijn vriend wil zich niet laten steriliseren, omdat hij bang is dat hij dan bij het klaarkomen geen sperma meer zal hebben. Klopt dat? – Iris (30)

Sperma 101

Wees niet bang… Wanneer een man zich laat steriliseren zal hij, als hij dat voor zijn sterilisatie ook deed, nog steeds ejaculeren bij het klaarkomen. Het zal wel een iets kleiner ‘kwakje’ zijn omdat het sperma geen zaadcellen meer bevat. Sperma bestaat namelijk uit prostaatvocht uit de prostaat, vocht uit de zaadblaasjes, zaadcellen en soms ook nog wat vocht uit de klieren van Cowper. De zaadleiders van een man, daar waar het sperma door wordt getransporteerd, zijn ongeveer 40 centimeter lang en verbindt de bijballen (epididymis) en de plasbuis. De epididymis is de plek waar de rijpe zaadcellen zich verzamelen. Spermatozoa, de productie van sperma, duurt ongeveer 2 maanden voordat het zaad rijp is. De zaadblaasjes produceren een slijmerige vloeistof die het grootste deel van het ejaculaat vormt (70%), maar deze vloeistof bevat nog geen zaadcellen. Het vocht uit de prostaat is ongeveer 30% van het ejaculaat. In het ejaculaat zitten zo een 20 tot 50 miljoen zaadcellen. Dit is slecht 1% tot 2% van het totale volume. Bij een sterilisatie zal het ejaculaat dan ook niet heel drastisch van volume veranderen. De klieren van Cowper bevinden zich een beetje onder de prostaat en zorgen in de beginfase van seksuele opwinding soms voor een paar druppels vocht dat aan de top van de penis zichtbaar/voelbaar is (voorvocht). Sterilisatie is vaak een ding omdat mannen vooral bang zijn of dit niet gevolgen voor hun mannelijkheid en sexleven zal hebben.

Anatomie van de man

Hoe werkt een vasectomie?

De sterilisatie bij een man wordt vasectomie genoemd. De zaadleiders van de man worden hierbij tijdens een operatie met lokale verdoving doorgesneden en onderbonden. Het is niet zo dat na de operatie de man direct steriel is. Nee, het duurt even (13 tot 15 ejaculaties) voordat de zaadleiders en de rest van de weg van het sperma seed-empty zijn. Dus wees voorzichtig in het begin. Er volgt ook nog altijd een check-up na 3 maanden om te checken of het sperma ook daadwerkelijk zaadloos is. De man zal natuurlijk gewoon zaad blijven produceren, maar dit wordt afgebroken in de bijbal en door het lichaam opgenomen. Ook testosteron wordt nog geproduceerd (en heeft helemaal niets te maken met het zaad) na de ingreep, dus ook hormonaal verandert er niets.

Kans op zwangerschap

In enkele gevallen raken vrouwen toch zwanger nadat de man een vasectomie ondergaat, maar dat komt meestal door onzorgvuldigheid in het begin. Er wel eens sprake van spontaan herstel, de uiteindes zijn dan weer aan elkaar gegroeid. Gelukkig gebeurt dit niet vaak. Alhoewel, het kan ook zijn dat niet alle gevallen hiervan bekend zijn. Vaak wordt een sterilisatie uitgevoerd bij een man die al wat op leeftijd is. De zaadkwaliteit (of de kwaliteit van de vrouwelijke eitjes) neemt af naarmate men ouder wordt waardoor het kan zijn dat een spontaan herstel hierdoor onopgemerkt blijft. De Pearl-index (betrouwbaarheidscijfer anticonceptiemethodes) van een vasectomie is <0,1. Dus op de 100 vrouwen wordt minder dan 0,1 vrouw toch zwanger met deze methode.

En soms is er spijt van de ingreep. Niet minder vaak vanwege een nieuwe partner waar dan toch opnieuw een kinderwens mee ontstaat. Het is in sommige gevallen mogelijk om de eindjes weer aan elkaar te knopen door middel van een vaso-vasostomie. Er is daarbij een verband gevonden tussen de tijd van de sterilisatie en de kans op zwangerschap na zo een hersteloperatie. Wordt de vaso-vasostomie binnen 5 jaar na de sterilisatie uitgevoerd is er 90% kans dat dit lukt en is de kans op zwangerschap 60-70%. Gebeurt dit 5 tot 10 jaar na de sterilisatie is er nog steeds 80% kans dat het herstel slaagt, maar is de kans op zwangerschap 30%. Na 10 jaar is het moeilijk te voorspellen.

Conclusie: maak je geen zorgen

Je vriend hoeft dus niet bang te zijn dat hij niet meer zal ejaculeren bij het klaarkomen na een sterilisatie. En nee, het heeft ook geen andere invloed op het sexleven, de zin in sex of zijn erectie. Ik weet niet hoe oud hij is en of er kinderen in het spel zijn. Meestal als je ‘jong’ bent en nog geen kinderen hebt, willen artsen deze ingreep vaak niet of minder snel uitvoeren omdat de kans op spijt groter is dan wanneer je ouder bent en/of kinderen hebt. Wel blijft het een operatie en daar kunnen complicaties bij ontstaan. Chronische pijn in de balzak komt bij 5% van de mannen voor (wellicht, meer doordat niet iedereen zich meldt), knoopjes in de zaadleiders kunnen voelbaar zijn of er worden (zelden) vaten beschadigd. En soms hebben mannen gewoon spijt van zo een ingreep zonder duidelijke aanwijsbare redenen, maar spuiten zal hij zeker blijven doen!

Stel je VrijVraag aan Marjolein!

Meer Vrijvragen:

Werken vaginale stoombaden?

Mijn vriend raakt mijn baarmoedermond tijdens de sex. Is mijn vagina te kort?

Ik word erg nat tijdens de sex, is dat raar?

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy