Hoe veilig is voor het zingen de kerk uitgaan? – VrijVraag #56

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. Is voor het zingen de kerk uitgaan nou wel of niet veilig?

Is voor het zingen de kerk uitgaan een betrouwbare methode om niet zwanger te worden? – Daphne (29)

Voor het zingen de kerk uit

Coïtus Interruptus: voor het zingen de kerk uitgaan wil zeggen dat de man bij penis-in-vagina-sex zijn penis uit de vagina trekt voordat hij klaarkomt. Zo vindt de zaadlozing niet plaats in de vagina. In de hoop dat er geen zaadcellen in de vagina terecht komen, waar daar ook niet toevallig op dat moment een ovulatie heeft plaatsgevonden en een eicel bevrucht zou kunnen worden. Groot nadeel van deze methode is dat het een enorme party pooper is omdat de sex wordt onderbroken. Ga jij er net helemaal voor, moet hij er mee stoppen. Het is ook een ZEER NIET-betrouwbare methode. Het kan een aantal keer lukken, maar het risico om toch zwanger te raken is hoog. Het grootste voordeel is dat er geen chemische stoffen hoeven te worden gebruikt en er niet veel voor nodig is behalve kennis van het eigen seksuele responssysteem.

Pearl-Index

De Pearl-index drukt de betrouwbaarheid uit van verschillende anticonceptiemethodes. Het index-cijfer geeft aan hoeveel zwangerschappen er optreden bij honderd koppels die een jaar samenleven. Wanneer deze koppels geen enkele methode gebruiken om een zwangerschap te voorkomen, dan zijn ongeveer 85 van deze vrouwen zwanger na een jaar. Daarin is er nog een verschil tussen de zekerheid van de methode (perfect use) en de betrouwbaarheid van de persoon die de methode gebruikt (typical use, ofwel de gewone gebruikers). Voor de terugtrekmethode is er een perfect use van 4 op de 100, maar voor de gewone mensen onder ons een typical use van 20-30. Dus 20-30 van de 100 vrouwen zijn toch binnen een jaar zwanger met deze methode. Andere cijfers laten zelfs een percentage van 46% zien. Het indexcijfer van een hormoonspiraal is bijvoorbeeld kleiner dan 0,5 en de pil kleiner dan 1 op de 100.

Point of no return en voorvocht

Hoe het komt dat deze methode toch veel zwangerschappen oplevert bij de gewone mens? Veel mannen zijn niet zo goed in zijn point-of-no-return te herkennen. Dit is het moment dat hij over de drempel gaat van zijn opwinding en terecht komt in de zogenaamde orgasmefase. Hij kan zijn orgasme, maar vooral zijn ejaculatie niet meer tegenhouden. Als hij zich dan terugtrekt is hij al in feite te laat. Soms gaat opwinding zo snel dat dit punt lastig te herkennen is en kan hij overvallen worden door een orgasme. Zeker bij snel of vroegtijdig klaarkomen is dit sneller dan gehoopt.

Spermalokkende slijmdraden

Daarnaast zit er bij 37% van de mannen zaadcellen in het voorvocht. Dit is echter geen consistente bevinding. Je moet dus zeker weten dat jouw vent in zijn voorvocht geen zwemmers heeft zitten. En of dat soms of altijd zo is is ook maar de vraag. Daarnaast produceren vrouwen in de pre-ovulatoire fase slijmdraden tot aan de vulva. Deze slijmdraden geleiden het sperma. In zo een fase kan het zelfs zijn bij geen penetratie, maar wel zaad tegen de vulva of vaginale opening er evengoed een kans op zwangerschap is.

Opwindingsstoornissen

Overigens is deze methode ook niet geheel zonder risico voor de man. Omdat hij zo gecontroleerd moet bezig zijn met het point-of-no-return te herkennen en hij zijn opwinding precies moet kunnen remmen om daadwerkelijk de sex te kunnen onderbreken is er een kans dat dit op lange termijn kan leiden tot opwindingsstoornissen en erectieproblemen. Een ander risico is dat wanneer dit één keer is gelukt er een overschatting wordt gemaakt naar elke keer dat deze methode wordt gebruikt. Je gooit niet altijd zes, maar je gaat denken van wel.

Dus ja het kan werken als je man een master is in het remmen van zijn opwinding en zijn drempel uit duizenden herkent. En wanneer hij geen zaadcellen in zijn voorvocht heeft. Daarnaast moet je zeker weten dat je niet op dat moment ovuleert. Good luck with that one! Ik ga alvast zoeken naar een speld in een hooiberg.

Stel je VrijVraag aan Marjolein!

Meer VrijVragen:

Ik word erg nat tijdens de sex, is dat raar?

Kunnen mensen echt volledig monogaam zijn?

Help! Mijn vriend komt niet klaar

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy