Ik ben een man en ik spuit tijdens een orgasme niet meer, wat nu? – VrijVraag #26

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Ik ben man van 38 jaar en sinds twee maanden spuit ik tijdens een orgasme niet meer of het druppelt eruit. Minder sexen of masturberen werkt niet. Hoe komt dit?”

– Mark (38)

45 km per uur

“Het spuiten van de man gebeurt in de tweede fase van het klaarkomen, tijdens de zaadlozing. In de eerste emissiefase wordt het ejaculaat gevormd door het vocht uit de zaadblaasjes (70% van het ejaculaat) en het vocht uit de prostaat (30 % van het ejaculaat). In de tweede fase wordt dit verzamelde vocht door ritmisch samentrekken van bekkenbodemspieren met gemiddeld zo een 45 km per uur naar buiten geduwd. Deze expulsiefase valt vaak samen met het orgasmegevoel, maar het zijn twee aparte processen. Dit vocht bevat gemiddeld 20 tot 50 miljoen zaadcellen en is slechts 1 tot 2% van het totale volume van het ejaculaat.

Spuitkracht

Wat betreft de zaadlozing zijn er in de medische wereld vier categorieën van zogenaamde ejaculatiekracht te onderscheiden. Categorie 0 houdt in: geen ejaculatie (anejaculatie). Er is dan geen zaadlozing, door bijvoorbeeld diabetes of medische ziektes als MS of een dwarslaesie, want de emissiefase wordt niet doorlopen. Deze mannen kunnen zeker wel een orgasmegevoel ervaren. Categorie 1: overflow ejaculatie: het sperma overstroomt of sijpelt uit de plasbuis. Categorie 2: het spuiten tot onder de navel (infra-umbilical). Categorie 3: spuiten tot boven de navel (Supra-umbilical).Uiteraard valt elke pornoacteur in deze laatste categorie. Als een fles champagne die schuddend wordt ontkurkt. In de echte wereld verschilt de spuitkracht van mannen enorm van elkaar. Maar het verschilt ook voor een man per sessie wat zijn ejaculatiekracht is!

Dat er een (plotselinge) blijvende verandering met zo een groot contrast merkbaar is, kan natuurlijk schrikken zijn. Toch hoeft het niet meteen desastreus te zijn. Hooguit misschien vervelend als dat (ver) spuiten ook een belangrijk onderdeel is van je seksuele script: het beeld wat je hebt over hoe sex hoort te zijn en hoort te gaan.

Het belang van de Bulbos

De belangrijkste bekkenbodemspier die betrokken is bij de pompbeweging is de Musculus bulbospongiosus: de Bulbos. Deze spier kun je vinden en voelen in het perineum. Dit is het gebied achter de balzak voor de anus. De spier hoort soepel en elastisch aan te voelen en moet in principe flexibel kunnen bewegen bij aanspannen en ontspannen. Dit kun je voelen en oefenen door te gaan zitten/liggen (en zelfs een vinger op het gebied te leggen) en het ophouden van je ontlasting na te bootsen.

De spier moet je ongeveer twee centimeter voelen bewegen om te spreken van een soepele bekkenbodem. Door verschillende oorzaken – met name spanning en angst maar ook overbelasting – kan de bekkenbodem slap of overspannen zijn. Met gevolgen voor het sexleven. Deze spiergroep is niet alleen belangrijk voor de pompbeweging, maar ook voor het krijgen en het behouden van de erectie van de man! Tijdens het pompen trekt deze Bulbos 10 tot 15 keer samen, eerst regelmatig en naarmate het einde nadert onregelmatig. Deze pompbeweging kun je dus in feite wat meer controleren door deze spier wat meer te trainen, net zoals bij je plaskracht, maar pas wel op voor overbelasting!

Bulbos en het perineum worden overigens tijdens de sex vaak door vrouwen vergeten. Ook dit gebied kan oraal of manueel gestimuleerd worden en kan zorgen voor extra seksuele opwinding. Je zou zelf door tijdens het klaarkomen op het gebied te drukken de pompbeweging kunnen ondersteunen en het klaarkomen kunnen intensiveren of versnellen.

Ouderdomskwaaltje

Naarmate je ouder wordt neemt de hoeveelheid en het volume van het ejaculaat af. De intensiteit kan afnemen, de herstelfase kan langer worden en de kracht van de spieren en dus de spuitkracht wordt zwakker. Dit verschilt enorm per man! De één heeft nergens last van tot zijn 90ste en de ander ervaart al verandering op zijn 30ste. Ook je levensstijl kan een rol spelen in de staat van je spieren en je sexleven. Is deze de afgelopen jaren veranderd? Denk hierbij aan roken, drinken, overgewicht, sporten, stress et cetera.

Belangrijkste factor

Maar eigenlijk is de belangrijkste factor van wel of niet krachtig en ver spuiten de mate van gevoel van seksuele opwinding op lichamelijk en geestelijk gebied. Ik zal maar zeggen hoe meer opgewonden, hoe opgepompter. Als de zaadlozing in principe alleen de mechanisme pompbeweging betreft zonder de orgasmegevoelens dan is de kans groot dat het er slecht uit sijpelt.

Het kan zijn dat je alleen of met je partner minder opgewonden bent dan voorheen. Vind je je partner nog aantrekkelijk? Heb je wel genoeg zin? Gebruik je nog wel de juiste of voldoende seksuele stimuli? Helemaal nu je meer gefocust bent op deze prestatie zal dat bewust of onbewust je opwinding beïnvloeden. Hoe meer je hier op gaat letten, hoe meer druk je jezelf oplegt en hoe groter de kans dat je niet meer ontspannen en plezierig kan spuiten. Daarnaast geven sommige mannen aan dat ze spuitkracht verliezen als zij te vaak masturberen. Wanneer zij wat langer tussen het klaarkomen laten zitten ervaren zij meer kracht en/of meer volume.

Medische oorzaken

Tot slot is een minder fijne, medische reden ook mogelijk. Een vergrote of juist te kleinere prostaat, kanker, infecties, soa’s die de zaadwegen en sexorganen beïnvloeden of blokkeren. Of een retrograde ejaculatie, een zaadlozing waarbij het sperma terugloopt richting de blaas wat er vervolgens bij het verdwijnen van de erectie weer uitsijpelt. Echter gaat dit vaak eerder en meer gepaard met andere klachten. Mijn advies: probeer een tijdje niet op het spuiten te letten, maar focus je je vooral op je seksuele opwinding en plezier. Breid je seksuele stimuli uit en experimenteer met bijvoorbeeld stimulatie van het perineum. Wie weet spuit je dan als nooit te voren En anders: accepteer dat dit hoogstwaarschijnlijk een ouderdomskwaaltje is!

Meer over de penis:

Onbesneden versus besneden penis: wie is gevoeliger?

15 dingen die je nog niet wist over de penis

Wat doe je met sperma na de sex? 6 creatieve trucjes!

Beeld: Tumblr

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy