Zijn de producten en speeltjes in jouw nachtkastje vegan?

door Luna

Tegenwoordig is er steeds meer vegan eten, vegan schoenen, vegan kleding. Misschien heb je je zelfs al wel verdiept in haar/verzorgingsproducten en/of cosmetica. Maar hoe zit dat met de sextoys, condooms, glijmiddel en bondage-sets in je nachtkastje, zijn die eigenlijk wel vegan? En zo niet: welke alternatieven zijn er? Alles daarover lees je in dit blog.

Wat is vegan?

Even een opfrisser voor als je het vergeten was. Vegan producten bevatten geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol).

Zoals je hierboven leest, houdt vegan zijn – in tegenstelling tot wat vele mensen denken – meer in dan het weglaten van dierlijke producten in voeding. Als volledig veganist vermijd je ook dierlijke producten in bijvoorbeeld kleding en cosmetica. Ook producten die op dieren getest zijn, zijn niet vegan. Zelfs als er geen dierlijke producten in zitten.

Condooms

Grote kans dat je hier terecht bent gekomen omdat je de switch hebt gemaakt/wil maken naar een bewustere en/of vriendelijkere manier van leven. Lekker bezig! Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je allergisch bent voor dierlijke producten. We kunnen je geruststellen. De meeste erotische producten bevatten geen dierlijke producten.

Wel zijn condooms lang niet altijd vegan. Latex condooms worden vaak behandeld met ‘caseïne’, dat is melkeiwit. Het kan dus voorkomen dat je met een melkallergie niet tegen deze condooms kan. Latexvrije condooms bevatten meestal geen dierlijke producten, daarmee is het allergieprobleem al opgelost. Maar latex-vrij betekent niet meteen vegan. De meeste condooms zijn namelijk voorzien van een beetje glijmiddel. En de meeste glijmiddelen zijn op dieren getest. Dit klinkt een beetje gek, maar het gaat hier natuurlijk om de reactie van de huid etc. Verder zit er ook nog wel eens dierlijk glycerine in glijmiddel. Daarover zo meer.

Maar voor condooms zijn genoeg vegan alternatieven op de markt. Bekende merken van vegan condooms zijn Einhorn, Glyde, Hussy en Hanx.


Is dat dan heel duur? Misschien dat ze iets duurder zijn. Maar als je goed zoekt kan je ook vegan condooms vinden voor een hele redelijke prijs. En geloof me, het is waard.

vegan

Glijmiddel

Over glijmiddel kan ik heel kort zijn. Er zitten vaak gewoon best vaak (veel) chemische middelen in die in kleine dosering geen kwaad kunnen. Zoals al eerder beschreven is er ook geen garantie dat deze middelen allemaal veganistisch zijn. Ook omdat ze vaak getest zijn op dieren. Moet je dit helemaal gaan checken? Zelf vraag ik me af of dat het wel waard is. Het is een grote klus om na te gaan of al die stofjes vegan zijn. Gelukkig zijn er steeds meer vegan glijmiddelen, zoals deze van Pjur. In deze varianten zitten (vrijwel) alleen natuurlijke producten en is niet getest op dieren.


Leer

Bondage-harnassen, BDSM-gadgets en strap-on harnassen zijn vaak gemaakt van leer. Dit is goed te vervangen voor nylon, rubber of kunstleer. Als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een strap-on harnas zonder leer, zal ik adviseren om gewoon het woord “vegan” er voor te plakken. Dan vind je altijd wat je zoekt. Of check op de webshop bij ingrediënten, daar staat altijd vermeld of het (kunst)leer is.

vegan

Sextoys

Sextoys zijn vaak gemaakt van plastic of siliconen en zijn per definitie vegan. In plastic zitten namelijk geen dierlijke producten. Wel zijn plastic sextoys niet bepaald duurzaam en soms zelfs niet veilig. Duurzaamheid en vegan gaan vaak hand in hand. Daarom geef ik je wel wat tips om een betere keuze te maken voor je nieuwe speeltje.

Goedkope sextoys kan je sowieso beter vermijden omdat er weekmakers in zitten die schadelijk kunnen zijn voor je lichaam. Wat verwacht je ook van al die chemicaliën? Via de slijmvliezen in je vagina kan je lichaam deze schadelijke stoffen opnemen. De betere, veiligere opties voor je lichaam zijn gemaakt van 100% medisch/platinum siliconen. Gelukkig zijn de meeste populaire speeltjes hiervan gemaakt. Andere veilige materialen zijn: glas, hout, keramiek, steen, roestvrijstaal (RVS), metaal, Abs of Pvc.

Daarnaast raad ik altijd aan om een oplaadbaar speeltje te kopen, batterijen zijn namelijk erg slecht voor het milieu vanwege de giftige stoffen die erin zitten.

Als laatste ga ik je informeren over wat je kan doen wanneer je je sextoy niet meer gebruikt. Je hoeft hem niet tussen al je afval weg te gooien. Als je wil dat jouw oude toy in goede handen is voor recycling kan je hem opsturen naar Easytoys. Klik even op dit linkje wanneer je geïnteresseerd bent.

Let op: Het gaat hier alleen om producten die werken op batterijen of stroom. Voorbeelden van elektrische seksspeeltjes zijn vibrators, seksmachines en automatische masturbators.

Hopelijk heb je wat gehad aan dit artikel en weet je nu waar je terecht moet voor vegan en/of duurzame opties. Hoe draag jij jouw steentje bij aan een betere wereld?

Meer over vegan & sextoys:

Speeltje van de maand: Vegan bondage set

Vegan condooms: alles wat je wilt weten

Zo maak je je seksleven duurzamer

Beeld: Pexels/Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy