Hoe kun je als vrouw naast mentaal ook lichamelijk opgewonden raken? – Vrijvraag #93

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel heeft Marjolein het over het verschil tussen mentaal en lichamelijk opgewonden raken.

Hoe kun je als vrouw fysiek opgewonden worden tijdens de seks. Mentaal is er veel opwinding.

De benodigdheden

Om seksueel opgewonden te raken, zowel lichamelijk als geestelijk, heb je de juiste context, stimulus en communicatie nodig. Welke dat zijn of hoe die eruit zien is voor iedereen verschillend. Ook zul je de ene keer de ene setting en stimulus meer opwindend vinden en de andere keer weer wat anders. Wanneer iemand seksueel opgewonden raakt is dat in het lichaam terug te zien.

Lichamelijke opwinding bij de vrouw

Voor de vrouw geldt dat borsten bijvoorbeeld met 20-25 % toenemen door vasocongestie: Bloed dat meer stroomt en naar lichaamsdelen wordt gepompt en daarmee zorgt voor opzwelling. De bloeddruk gaat omhoog, de hartslag, ademhaling nemen toe. Tepels worden stijf en vergroten. Er komt een ‘sexblos’ op de wangen. Spieren rondom de geslachtsdelen, maar ook verder in het lichaam laten soms willekeurig contracties zien. Bij de geslachtsorganen vinden veranderingen plaats die seksuele opwinding nog verder kunnen vergroten. Het lichaam bereidt zich voor om je naar een hoogtepunt te brengen.

Ook de clitoris wordt groter door de vasocongestie, net als de schaamlippen. De lippen verkleuren en gaan ook wat meer opzij zodat de opening van de vagina wat meer zichtbaar wordt. De lippen worden een soort airbags die helpen penetratie te versoepelen, plezieriger en lekkerder te maken. Door de vascongestie gaat de vaginawand zweten en lubriceren. Je wordt nat. De druk in de bloedvaatjes van de vaginawand wordt zo hoog dat het bloedvocht zich uit de wand perst. Ook dit is een belangrijk onderdeel om penetratie pijnloos en plezierig te maken. Pas wanneer je nat genoeg bent, lichamelijk opgewonden en zin genoeg hebt, zou je kunnen overgaan op penetratie.

Blokkades

Maar hoe weet je nu of je lichamelijk opgewonden genoeg bent? Mannen zien of voelen vaak hun erectie en geven zichzelf een terugkoppeling dat zij opgewonden zijn. Vrouwen lijken meer vanuit hun gevoel van opwinding en de ervaring van de seksuele omstandigheden hun seksuele opwinding te evalueren. Wanneer zij zich opgewonden voelen, wordt er vanuit gegaan dat het lichaam daarin mee is gegaan en er klaar voor is. Dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Zoals je kunt lezen levert de vasocongestie, het bloed dat zich door het lichaam pompt en meer gaat stromen naar lichaamsdelen die betrokken zijn bij de seks een belangrijke bijdrage. Bloed stroomt beter door het lichaam wanneer je ontspannen bent. Als je verkrampt bent, of wanneer je je spieren eens aanspant merk je dat het bloed zijn weg niet meer kan vinden. Ter illustratie: Maak van je hand eens vuist. Je ziet je knokkels wit worden en voelt dat je vingers afknellen.

Afleiding en remmingen

Zorg dus dat je geestelijk en lichamelijk ontspannen bent. Daarmee komen we weer terug op de juiste setting, de juiste stimulatie en het juiste contact dat je kan helpen dit te bewerkstelligen. Wellicht ben je wel mentaal opgewonden, maar doordat je jezelf druk oplegt om dit ook lichamelijk op te merken of te evalueren kan dit weer verstoord worden. Neem eens een keer wat langer de tijd en focus je op de lichaamsdelen die voor jou lekker zijn. Streel, knijp, maak ze wat vochtig om meer prikkeling te krijgen.

Onderzoek daarnaast of er niet toch seksuele remming of afleiding plaatsvindt in je hoofd. Soms zijn deze niet zo duidelijk. Maar oude overtuigingen en ideeën over sex, een boodschappenlijstje, je kunnen overgeven en laten gaan of ‘mogen genieten’, kunnen allemaal van invloed zijn op je seksuele opwinding.

Door de mand vallen

Vrouwen denken vaak dat zij het juiste doen om seksueel opgewonden te worden en denken dat ze dit lichamelijk dan ook zijn. Vrouwen die tot penetratie overgaan wanneer ze toch net niet lichamelijk opgewonden genoeg zijn, vallen vaak door de mand bij de menopauze. Wanneer je jonger bent zorgt je hormoonhuishouding voor wat extra vochtigheid. Dus dit kom niet alleen door de opwinding. Wanneer de hormoonhuishouding verandert in de menopauze komen deze vrouwen vaak met de klacht dat ze droog zijn tijdens de sex. Echter; wanneer deze vrouwen meer de tijd nemen of de juiste stimuli gebruiken kunnen zijn net zo nat worden als voor de menopauze.

Kijk nog eens naar je context, stimulus en communicatie. Wellicht lukt het je met een kleine aanpassing om lichamelijk net zo opgewonden te worden als je mentaal denkt en emotioneel voelt.

Meer vrijvragen:

Hoe kan het dat een jongen opeens slap wordt tijdens de sex

Wat zijn fijne standjes voor vollere mensen?

Is het gek dat ik buttplugs gek vind?

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy