Hoe ontstaan vaginale scheten en kun je ze voorkomen?

door Chiara

Net wanneer jullie helemaal in elkaar opgaan, klinkt er een oorverdovend (overdrijven is ook een vak) geknetter uit je vagina. Ehhhh?! Een echte mood killer, nietwaar? Hoewel dit gigantisch awkward is, heb jij geen enkele reden om je voor vaginale scheten te schamen. Het is niet voor niets dat dit bijna iedere vrouw wel een keer gebeurt tijdens de sex!

Wanneer je geil bent reageert je lichaam niet alleen uitwendig, maar ook inwendig. Je vagina wordt iets langer en doordat de baarmoeder zich een beetje opricht, ontstaat er een ruimte die zich kan vullen met lucht. Hiernaast heeft je vagina rugae (vouwen en rimpels) waarin die lucht als het ware klem komt te zitten. Door middel van penetratie, vingeren of het gebruiken van sexspeeltjes pompt er continu lucht naar binnen. In hoeverre er lucht naar binnendringt hangt af van jouw vagina. Zo kunnen de soepelheid, de nauwheid en de vochtigheid hier impact hebben. Over het algemeen hebben vrouwen met een iets wijdere vagina vaker last van de zogeheten queefs.

Vaginale scheet = opgehoopte lucht

Al die opgehoopte lucht moet er uiteindelijk ook weer uit. Dit gebeurt zodra de vaginale spieren zich ontspannen. Vaak gebeurt dit wanneer je van standje wisselt, een adempauze neemt of klaarkomt. En dan… prrrrrrrt: een vaginale scheet. Hoewel het geluid vergelijkbaar is met een ‘normale wind’, verschilt de vaginale versie in een essentieel opzicht. Je ruikt (thank God!) helemaal niets. De geur van een normale wind wordt veroorzaakt door bacteriën die in de darm worden afgebroken, terwijl een vaginale wind simpelweg lucht uit je schede perst. Niets om je voor te schamen dus! Het overkomt elke vrouw weleens.

Vaginale scheten: hoe te voorkomen?

Een vaginale scheet – in officiële termen ‘flatus vaginalis’ of ‘farrulitas vulvae’ genoemd – kan je op ieder willekeurig moment ontglippen. Niet alleen tijdens de sex, maar ook tijdens het sporten! Helaas zijn er geen middeltjes op de markt, maar sommige vrouwen zweren bij bekkenbodemoefeningen. Ook kun je tijdens de sex je benen wat wijder uit elkaar spreiden, zodat er al een beetje lucht ontsnapt. Het tegenovergestelde werkt ook: door je benen tegen elkaar aan te houden voorkom je dat er te veel lucht binnenkomt.

O ja, de diepte van de penetratie, de breedte van de penis en de intensiteit van jullie liefdesspel versterken de kans op extra lucht. Gaan je vaginale scheten gepaard met een sterke geur of jeuk? Breng een bezoekje aan de huisarts! Dit kan namelijk op een schimmelinfectie wijzen. Probeer er hoe dan ook ‘geen ding’ van te maken. Het overkomt iedere vrouw en het is is net zo gênant als je het zelf maakt.

 

Meer over je vagina:

Fascinerende feiten over je vagina die je nog niet kende

12 must do’s om je vagina gezond en happy te houden

De 5 soorten vagina’s volgens een bikini-waxer

Bron: Gezondheidsnet.nl / Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy