Is het mogelijk dat mijn clitoris te diep zit? – VrijVraag #46

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Het is me nog nooit gelukt om klaar te komen. Zou het kunnen komen doordat mijn clitoris te diep zit? Ik wilde een clitpiercing zetten, maar er werd mij verteld dat mijn clit te diep zat.”

Nina (20)

De glansclitoris

Er is inderdaad een gedeelte van de clitoris dat diep ligt. Voor de een zal dat dieper zijn dan voor de ander, maar dit gedeelte is niet met het blote oog aan de buitenkant zichtbaar en zit verscholen in het lichaam. In feite is de grootte van de clitoris vergelijkbaar met een gemiddelde penis van 13-15 centimeter. Veel denken dat wanneer je over de clitoris spreekt het alleen om het knopje boven de vaginale en urethrale opening (plasbuis) gaat. Een knopje zo groot als een erwt van 1 cm of kleiner. Deze zit verscholen onder de voorhuid: de capuchon. De glans is vergelijkbaar met de eikel van de man waar veel gevoelszenuwen eindigen. Wel bevat de clitoris 8.000 zenuwuiteinden, twee keer meer dan de eikel van de man. Daarom kan directe stimulatie op het zichtbare gedeelte vaak als te gevoelig of pijnlijk worden ervaren. Maar niet getreurd: het gebied erom heen is ook gevoelig, onder anderen doordat de clitoris veel verder doorloopt dan je denkt! Wanneer je opgewonden bent, zal de glansclitoris onder de capuchon vandaan komen en in erectie komen. En wanneer deze tijdens het sexspel zich weer terugtrekt onder de capuchon is het een teken dat het orgasme eraan komt! Als de GLANSclitoris – het zichtbare deel – in erectie is, voelt het als een hard knopje en is hij duidelijker te vinden dan wanneer je deze probeert te zoeken in rusttoestand. In rust lijkt het een hele zoektocht om de glansclitoris te vinden. Misschien dat de piercer daarom zei dat je clitoris te diep lag.

glansclitoris
Beeld: ‘Kom je ook?’ – LotteLust

Topje van de ijsberg

Wat ik bedoel met diep is het niet zichtbare gedeelte van de clitoris. Het knopje is het topje van de ijsberg. De clitoris is een veel groter sexorgaan dan wat de meeste mensen denken. Wetenschappers hebben dit ontdekt door middel van MRI’s en echo’s. De wortel van de clitoris, het bochtje vlak onder het knopje, kun je nog goed stimuleren middels de huid. De clitoris loopt daarna verder door in twee grote zwellichamen, die minstens 10 centimeter lang zijn en langs de plasbuis en vagina (deze zie je dus niet) lopen tot de schaambenen. Vandaar dat de schaambenen strelen of zoenen voor veel vrouwen voor veel opwinding zorgt dat voelbaar is in de clitoris of het vaginale gebied. Daarnaast kun je de clitoris ook nog terug vinden in de vagina zelf. De bekende G-spot zou 3 à 5 centimeter van de ingang in de achterkant van de clitoris liggen. Een sponsachtig, zacht stukje weefsel. Wat net anders voelt de rest van het gebied. Stimulatie van clitoris aan de achterkant (G-spot) helpt een aantal vrouwen sneller of tot een intenser naar een hoogtepunt te komen. Het zogenaamd squirten wordt vaak ervaren wanneer dit gebied gestimuleerd wordt. De clitoris is een seksueel plezier orgaan en zorgt voor opwinding en is vaak de hoofdrolspeelster in het vrouwelijk orgasme. Door dit gebied te stimuleren bereiken veel vrouwen een hoogtepunt. Ook al zie je het grootste gedeelte van de clit niet, toch kun je middels de huid dit het gehele gebied stimuleren om te werken naar een orgasme. De clitoris kan dus diep liggen, maar deze diepte zal hoogstwaarschijnlijk geen negatieve gevolgen hebben voor een orgasme. Hoogstwaarschijnlijk lukt het orgasme niet door te weinig opwinding of door het ontbreken van de juiste stimulatie!

Voordeel van een clitpiercing

Vrouwen die een clitpiercing nemen vinden deze óf mooi óf zijn op zoek naar een extra stimulans voor hun sexleven of clitoris. Of dat daadwerkelijk ook extra stimulans geeft? Geen idee. Een clitpiercing kan op drie manieren gezet worden. Eén manier is daadwerkelijk het piercen door de glansclitoris heen. Mijn eerste gedachtes en gevoelens hierbij: AUW, DON’T! Deze manier wordt zelden uitgevoerd, omdat het risico op zenuwschade groot is waardoor je óf gevoelloos kan worden in je clitoris óf het kan extreem gevoelig en pijnlijk worden. En dan zijn er nog de mogelijke infecties die door piercings ontstaan. En bij een piercing liggen infecties altijd op de loer. Weg seksuele functie en plezier. De glansclitoris ligt goed verstopt, zeker wanneer er geen erectie is. Dat heeft natuurlijk een reden. Het is een gevoelig gebied dat beschermd moet worden. Ik kan mij voorstellen dat de piercer heeft aangegeven de clitpiercing niet mogelijk is bij jou, omdat hij/zij er niet goed bij kan. Wat al snel wordt vertaald naar: het ligt te diep. De meest populaire clitpiercing is het piercen van de capuchon van de clitoris met ringetje of staafje. Dit kan zowel horizontaal als verticaal gedaan worden en kan wrijving opleveren. Zeker de verticale piercing lijkt de meeste voordelen te hebben, omdat deze tegen de glansclitoris ligt. Ook de capuchon kan bij te weinig huid moeilijk vast te grijpen zijn. Bij veel vrouwen wordt dit gebied ook bedekt door de buitenste schaamlippen. Ook daarin kan ik mij voorstellen dat de piercer er niet goed bij kan en dit als snel wordt begrepen de clitoris ligt te diep. Je kan natuurlijk altijd een diamanten plakkertje erop doen wanneer dit voor het sieraad gaan. En gelukkig zijn er nog vele manieren om de clitoris een stuk minder pijnlijk te stimuleren! Koop ook de orgasmegids van LotteLust: Kom je ook? voor allerlei tips en technieken voor het vrouwelijk orgasme.

Meer VrijVragen:

Wanneer ‘moet’ je naar de seksuoloog?

Waarom word ik emotioneel tijdens of na de sex?

Wat kan ik doen tegen pijn aan het begin van de sex?

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy