De beste seksstandjes tijdens de menopauze

door Gina

Op een bepaald moment in het leven krijgt iedereen met een baarmoeder te maken met de menopauze. Wanneer de hormoonhuishouding verandert tijdens de menopauze komen vrouwen vaak met de klacht dat ze droog zijn tijdens seks. Toch betekent dit niet gelijk dat je seksleven voorbij is. Sterker nog, er zijn genoeg manieren om seks te hebben met je partner. Read on!

Laatste menstruatie

De menopauze staat ook wel voor je laatste menstruatie. Dit begint vanaf het moment dat een vrouw tenminste twaalf maanden niet meer ongesteld is geweest. Daarna is zij niet meer vruchtbaar en worden de hormonen oestrogeen en progesteron niet meer aangemaakt. Beide hormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de menstruatiecyclus. Het wegvallen van deze hormonen zorgt voor veel veranderingen in je lichaam.

Menopauze klachten

De meest voorkomende klacht tijdens de menopauze is opvliegers. Vrouwen kunnen last krijgen van moodswings die in sommige gevallen kunnen leiden tot depressie, vergeetachtigheid en prikkelbaarheid. Het kan ook invloed hebben op de seksdrive, omdat het kan zorgen voor pijnklachten aan de vulva (het uitwendige gedeelte van de vagina) en vaginale droogte.

Ontspannen

Toch betekent dit niet dat je seksleven vanaf dat moment is afgeschreven. Volgens onze huisseksuoloog Marjolein Abma zijn er genoeg manieren waarop vrouwen net zo nat kunnen worden als vóór de menopauze. Ze vertelt in haar boek 100 VrijVragen dat het belangrijk is dat je geestelijk en lichamelijk ontspannen bent voordat je overgaat op seks. “Zorg voor de juiste setting, de juiste stimulatie en het juiste contact. Wellicht ben je mentaal wel opgewonden, maar doordat je jezelf druk oplegt om dit ook lichamelijk op te merken of te evalueren kan dit verstoord worden. Neem eens een keer wat langer de tijd samen met je lief en focus goed op de lichaamsdelen die voor jou lekker zijn.”

Seks zonder penetratie

Onthoud ook dat seks lekker is zonder dat er penetratie bij komt kijken! Heteroseks is namelijk veel meer dan een penis-in-vagina moment. Denk aan samen masturberen, Facetime-seks, elkaar oraal of met de hand bevredigen of met een heerlijke, sensuele massage elkaars erogene zones ontdekken. Lees meer over lekkere seks zonder penetratie.

Seks mét penetratie

Mochten jij en je lief toch behoefte hebben aan penetratie seks, dan hebben wij ook een aantal standjes op een rij gezet die perfect zijn wanneer je klachten ervaart tijdens de menopauze. Vergeet niet om van te voren samen genoeg tijd te nemen voor opwinding!

Staand

Op den duur wil je misschien weleens wat anders dan altijd maar seks hebben in een standaard bed. In dat geval brengt staande seks genoeg opties met zich mee. De beste staande positie tijdens de menopauze is doggystyle waar waarbij je leunt tegen een bank, tafel of stoel ect. Op die manier ben je in staat om de diepte van de penetratie te bepalen waardoor de kans op pijn en ongemak kleiner wordt.


On Top

Ben je gek op penetratie? Dan is dit standje wat voor jou! Je neemt hierbij plaats bovenop je partner, zodat jij helemaal in charge bent. Hierdoor kan je zelf het tempo en de diepte van de penetratie bepalen, wat erg fijn is als je wat ongemakken ervaart tijdens de menopauze.


Missionaris: de kussen-editie

Als je last hebt van pijnklachten tijdens de seks, dan is het allereerst belangrijk om een goede glijmiddel te gebruiken. Wat ook helpt is een kussen gebruiken om je onderrug steun te bieden, waardoor je bekken iets hoger komen te liggen en de penis of het speeltje met minder pijn naar binnen kan. Dit is ideaal bij voor het standje missionaris (het vanille-ijsje onder de seksstandjes).

Lees meer over menstruatie:

De grootste fabels over menstruatie

4 vrouwen vertellen over hun eerste menstruatie

Menstruatiesex: zo wordt het toch nog hitsig

Beeld: Unsplash, Sexpositions.club

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy