Eerste hulp bij jaloers zijn in een relatie

door Lotte

Niemand wil die vriendin zijn. Die hem niet alleen vertrouwd tijdens het uitgaan. Om de haverklap controlerende appjes stuurt. Stiekem zijn telefoon checkt als hij doucht. De Insta-accounts afspeuren van alle meiden die zijn foto’s liken. Juist: de Jaloerse Vriendin. 

Wat nou… als JIJ die jaloerse vriendin bent. Je wil het niet zijn. Je háát het. Of misschien heb je het wel helemaal niet door… Maar toch brult het Groene Monster in jou. Jaloezië is dé relatiekiller, dus aan jaloers zijn in een relatie moet je heel gauw werken. We weten wel raad!

 

Waarom ben je jaloers?

Soms komt het uit het niets, maar mensen worden niet jaloers geboren. Het is ontstaan door gebeurtenissen in je leven. De eerste stap is daarom om te ontdekken wáárom je zo jaloers bent. Misschien is jouw ex een keer vreemdgegaan of ben je in het verleden veel voorgelogen. Of is jouw huidige vriend zelf de boosdoener en heeft hij een keertje een slippertje gemaakt? Zo ja, dan is jouw vertrouwen beschadigd. En vertrouwen is nou juist het belangrijkste in een relatie. Vertrouwen betekent niet dat je alles van de ander weet. Dat je continu via Find my Phone kan checken waar hij is. Dat je alles aan elkaar vertelt óf moet vertellen. Nee! Vertrouwen in een relatie betekent dat je niet alles hoeft te weten of te vertellen. Je vertrouwt erop dat hij niet gaat met een ander. Andersom wil je ook dat hij jou niet controleert.

 

Vertrouwen terugwinnen na vreemdgaan

Het geeft een klap op je vertrouwen in jezelf en in relaties als je bent bedrogen. Bedenk je goed dat je nieuwe boyfriend niet dezelfde persoon is. Je kunt hem niet ‘straffen’ voor wat in een andere relatie is gebeurd. Doe jezelf ook een plezier en begin met een compleet schone lei. Je hebt geleerd van je vorige relatie en gebruik het in je voordeel.

Als het gaat om je huidige vriend, dan weet je dat er een kans bestaat dat hij het opnieuw zal doen. Wantrouwen is normaal. Het is belangrijk om te weten waarom hij overspel heeft gepleegd. Was hij verliefd? Hadden jullie veel ruzie? Smacht hij naar meer passie in jullie relatie? Het is geen excuus om met iemand anders de koffer in de duiken. Maar als jullie verder willen, is dit wel de eerste stap om een sterkere relatie op te bouwen. Hiervoor moet je dus wel open over het vreemdgaan kunnen praten. Lay it all out there. Zorg dat je samen een nieuw begin maakt. Leg beide bloot wat je ‘voorwaarden/wensen’ zijn voor de relatie. Onthoud dat je hebt besloten om hem te vergeten, dus je kunt het ook niet telkens weer blijven straffen. Je vertrouwt het nog niet helemaal in het begin natuurlijk, maar je moet dat gevoel wel weer krijgen. Hem dagelijks controleren gaat daar niet aan bijdragen. Stel dus geen strenge eisen op alsof hij een klein kind is: met wie hij mag omgaan, hoe laat hij moet thuis. Besef dat dit zijn kans moet zijn om jou weer vertrouwen terug te geven. Geef hem ook de mogelijkheid om dat aan te tonen. Wees eerlijk… je wil toch geen relatie met iemand die je regels moet geven, omdat hij anders in het verkeerde bed duikt?

jaloers zijn in relatie

Jaloers zijn door onzekerheid

Eventueel heeft het niks met overspel te maken, maar ben je jaloers vanwege heel andere redenen. Voel je je onzeker? Ben je bang dat je niet mooi, leuk of grappig genoeg bent? Dat hij veel leukere gesprekken heeft met andere meiden, die mooier/slanker/slimmer/grappiger, et cetera et cetera dan jou zijn? Verban deze negatieve gedachtes uit je hoofd. Onzekerheid is normaal, maar als het zich uit in jaloersheid wordt het een gevaar voor je relatie. Het is ook oneerlijk tegenover je vriend. Dan ontstaat er ruzie en zal hij zich vanzelf afzonderen van jou.

Af en toe twijfelen aan jezelf hoort erbij, maar zorg dat je aan jezelf blijft werken. Begrijp me goed. Je hoeft voor een man nooit te veranderen. En ook hij is gewoon gevallen voor jou. Met al je imperfecties, uiterlijk en innerlijk, Maar als je relatie lijdt onder je onzekerheid moet je in actie komen. Ontdek waar je onzekerheden vandaan komen. Beschrijf het op een lijstje wanneer je je onzeker voelt en waarom. Zo krijg je duidelijk waar bij jou de schoen wringt.

 

Aan jezelf werken

Gaat het vooral om uiterlijke onzekerheden? Ben je bijvoorbeeld wat kilootjes aangekomen sinds je met elkaar gaat (dat gebeurt iedereen)? Geef je confidence een boost door aan je lijf te werken. Daar word je automatisch zelfverzekerder van. Je zult letterlijk lekkerder in je vel gaan zitten. Het zal niet alleen goed zijn voor je relatie maar ook je zult ook alleen, met vrienden en op je werk gelukkiger zijn. Plus, het geeft je libido ook nog eens oppepper. Win-win, toch?

 

Let it go!

Zoals Elsa al zo wijselijk zong: Let it go! Vertrouwen is ook loslaten. Je ex-vriend vergeven voor cheaten in het verleden betekent ook loslaten. Dat doe je niet voor een ander, maar vooral voor je eigen geluk.

Beeld: Pinterest/Giphy
Hoe ga jij om met jaloerse gevoelens?

 

Lees meer over relaties:

Gevaren van open relatie

10 x dingen die koppeltjes doen

Ben jij te plakkerig in je relatie?

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy