De grootste valkuilen voor koppels als ze gaan samenwonen

door Gina

Samenwonen is geweldig, maar houdt meer in dan elke dag in elkaars armen wakker worden en in de avond lekker knus tegen elkaar aankruipen tijdens een Netflix-serie. Je ziet elkaar ineens een stuk vaker en dit kan wat challenges met zich meebrengen…

Praten over geld

Geld is misschien geen sexy topic – maar wél belangrijk om over te praten. Wanneer jullie samenwonen – en misschien zelfs geregistreerd partner of getrouwd zijn – zijn jullie beiden verantwoordelijk voor de financiën. Leef jij dus van dag tot dag terwijl jouw partner een 5-jarig spaarplan heeft? Ga dan eens goed in gesprek en zorg dat jullie op één lijn zitten. Anders bestaat er een grote kans dat jullie relatieproblemen krijgen.

Het huishouden

Tja, ook niet echt een spannend onderwerp, maar net zo belangrijk: het huishouden! Want jullie delen niet alleen de financiën, maar ook alle huishoudelijke taken wanneer jullie samenwonen. Een routine – waarbij jij bijvoorbeeld het bed opmaakt en je partner de boodschappen haalt – is dus héél belangrijk. Als één iemand namelijk alles moet doen, terwijl de ander languit op de bank loopt te netflixen, wordt het er niet gezelliger op. Om dit te voorkomen is het een must om op tijd de klusjes te verdelen.

Die kleine dingetjes

Juist die kleine, simpele gebaren zorgen ervoor dat je gek blijft op je lief. Denk aan een spontaan bosje bloemen, een datenight of een lekkere chocoladereep (hmm!). Nu je gesetteld bent, betekent dit niet dat dit niet meer nodig is. Sterker nog, het is belangrijk om het juist wél te blijven doen! Vooral tijdens drukke periodes als een verhuizing is het belangrijk om elkaar te blijven herinneren waarom jullie zo gek op elkaar zijn.

Schulden

Je praat er misschien liever niet over, maar ook dit onderwerp is enorm belangrijk om te bespreken voordat jij en je lief gaan samenwonen. Nee, je neemt elkaars schulden niet over, maar de financiële situatie van je partner heeft wel invloed op jouw leven. Om te voorkomen dat je partner voor een grote verrassing komt te staan – bijvoorbeeld wanneer jullie geen huis kunnen kopen door je studieschuld – is het van belang om hier van te voren eerlijk over te zijn.

Gewoontes

Jullie kunnen nog zó gek op elkaar zijn, maar bepaalde gewoontes van elkaar gaan je op den duur irriteren. En juist deze dingen ontdek je pas wanneer je voor een lange tijd met je partner samenwoont. Denk aan de kastdeuren open laten staan of bananenschillen op het aanrecht laten liggen. Het is van belang dat jullie deze irritaties op een respectvolle manier uitspreken naar elkaar. Ondanks dat het vaak om kleine dingetjes gaat, kan het namelijk slechte invloed hebben op jullie relatie wanneer dit niet openlijk besproken wordt.

Discussies

Het is belangrijk om je gevoelens te uiten richting je partner, in goede én in slechte tijden. Ruzies horen nou eenmaal bij een gezonde, gelukkig relatie – maar als je niet eerlijk en openhartig durft te zijn, dan zal je romance eerder stranden. Let goed op je woorden tijdens een ruzie omdat mensen vaak vergeven, maar niet vergeten. Wees respectvol en val elkaar niet aan. Onthoud dat jij en je lief één team zijn!

Lees meer over relaties:

Zo houd je je relatie stabiel in coronatijd

De grootste rode vlaggen in relaties die je nooit moet negeren

Hoe zorg je voor meer seks in je relatie?

Beeld: Pexels, Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy