Zo herken je of je bindingsangst hebt

door Chiara

Zeg je ‘bindingsangst’, dan denk je vrij snel aan mannen. Vergis je niet, want er zijn ook genoeg vrouwen die aan dit ‘fenomeen’ lijden. Slechte ervaringen – bedrogen of slecht behandeld worden – tijdens een langdurige relatie zijn de grootste boosdoeners. Lopen je relaties vaak op de klippen als het serieus dreigt te worden? Check de signalen.

Eiskoningin

Jouw eisenlijstje voor een man is ein-de-loos. Van ‘een dikke bankrekening’ en tot ‘alle deuren voor je openhouden’. En van ‘een goddelijk lichaam’ tot ‘een hopeloze romanticus’. Gedetailleerder kan haast niet! Over de ideale prins op ’t witte paard gesproken… We zijn oud genoeg om te weten dat sprookjes niet bestaan. Tenzij je Meghan Markle heet. Weet ook dat Harry gewoon aan zijn kont krabt en scheetjes onder de dekens laat. Een perfect persoon bestaat niet, dus streep de helft van je lijstje maar door. Jij bent ook niet perfect, toch?

 

Rondfladderen

Je vliegt van de ene naar de andere hunk. De eerste dates vind je geweldig, maar zodra hij relatiegerichte vragen begint te stellen weet je niet hoe snel je weg moet wezen. Vragen als “Wil je later kinderen?” of “Hoe denk je over samenwonen?” maken je nerveus. Gezien de roze wolkperiodes toch het leukste zijn, scharrel je veel liever rond.

Emotioneel onbeschikbaar

Over scharrels gesproken: meestal zijn dit emotioneel onbereikbare mannen. Het is alsof je een magneet bent voor mannen die – net als jij – korte relaties op prijs stellen. Bad guys, die het liever over de lusten van het leven hebben in plaats van hun familie, ambities en gevoelens, zijn nu eenmaal jouw ding. Tegenpolen trekken elkaar aan? Niet in jouw wereld!

 

No commitment

Als je al een lieverdje aan de haak hebt geslagen, kun je hem geen zekerheid bieden. Het resultaat? Je stoot je lover van je af en trekt ‘m net zo hard weer aan. Je relaties blijven onzeker en toekomstloos, waardoor je er al snel weer een punt achter zet. Als hij dat al niet heeft gedaan!

Belangrijkere zaken

Hoeveel je dan ook van hem houdt, jouw toekomstplannen zien er toch een stuk rooskleuriger uit zonder hem in het perfecte plaatje. Je carrière staat op nummer één, evenals jouw verdere dromen en wensen. Staat een wereldreis op jouw bucketlist, maar niet op die van hem? Jammer dan. Jij laat je dromen niet links liggen voor de liefde!

 

Drukke agenda

Juist omdat je je veel liever op je eigen geluk richt plan je zo veel mogelijk activiteiten in om dit geluk na te streven. Van yogalessen op de woensdagavond tot een cursus Spaans op de donderdagmiddag. Het is dan ook geen wonder dat je bekend staat om het maken van dubbele afspraken. Last minute cancelen is voor jou echter geen probleem. Men moet maar begrijpen dat er soms belangrijkere dingen zijn dan koffiedates.

Je vriendinnen op 1

Hoewel sommige vrouwen helemaal opgaan in hun relatie en hun vriendinnen hierdoor minder vaak zien, is dit bij jou het tegenovergestelde. Je verkiest een date met je girls 1000 x over een romantisch avondje met hem. Zij waren er ten slotte eerder dan hem. En vriendschap is voor altijd, liefde… Tja, da’s nog maar de vraag!

 

Boring!

Je houdt onwijs veel van je vriendinnen, maar zodra zij zich in een relatie begeven vind je ze een tikkeltje saai. Om nog maar te zwijgen over je getrouwde vriendinnen (met kids). Burgerlijke avondjes op de bank? Daar is toch niets aan! Het liefst sleur je ze mee op pad (of mannenjacht). Maar goed. Uit liefde neem je af en toe genoegen met een Hollands borrelavondje thuis! Als jullie dan maar wel aan het einde de kroeg induiken, ofzo.

Gebroken hart

Tot slot haak ik nog eventjes in op het punt waar ik het artikel mee begon. Alle bovenstaande signalen komen uiteraard niet uit de lucht vallen. Omdat je – hoogstwaarschijnlijk – enorm bent gekwetst door een ex-lover heb je een gigantische muur om je heen gebouwd. Zolang jij het gevoel hebt dat je jezelf op nummer 1 zet – waar overigens niets mis mee is – kan niemand je kwetsen. Bedenk je wel dat niet alle mannen hetzelfde zijn en je geluk ook in de liefde kunt vinden! Stel jezelf eens open voor ‘het onbekende’ en wie weet wat voor moois eruit komt. Misschien bestaat happily after after ook wel in jouw wereld!

 

 

Heb jij (ervaring met) bindingsangst en wil je je verhaal met ons delen? Mail dan naar redactie@lottelust.nl! 

 

Meer over bindingsangst:

Dit is de reden waarom mannen zich niet willen binden

Mannen vs vrouwen: Eisen in de liefde

Waarom vrouwen sneller verliefd worden na de sex dan mannen

Bronnen: NRC / Beeld: Unsplash.com & Giphy.com 

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy