Schaamte tijdens de sex: hoe laat je dit los?

door Selena

Elke vrouw is weleens onzeker over haar lichaam. Misschien ben je niet tevreden over de grootte van je borsten, de vorm van je billen of vind je jezelf te dik. In principe is het geen groot probleem als je niet altijd even tevreden bent met je figuur. Wel kan het erg vervelend zijn als je onzekerheden zoveel ongemak en schaamte veroorzaken, dat het in de weg gaat staan van seksueel genot. Hoe laat je schaamte los tijdens de sex? Wij geven hier antwoord op!

Waar komt schaamte vandaan?

Onderzoekshoogleraar Brené Brown vertelt aan Bedrock dat schaamte iets universeels is en een van de meest primitieve emoties die we als mens ervaren. Volgens Brown ontstaat schaamte bij vrouwen, omdat ze onrealistisch verwachtingen van zichzelf hebben. Ook staat schaamte vaak in verband met een laag zelfbeeld.

Dit zijn de vijf grootste seksuele schaamte bij vrouwen:

  1. Naakt wel of niet aantrekkelijk gevonden worden
  2. Seksuele prestaties
  3. Niet vochtig genoeg zijn
  4. Niet lekker ruiken
  5. Vaginale winden laten

Bekijk je lijf

Probeer elke dag een paar minuten voor de spiegel te staan en naar jezelf te kijken. Focus dan niet alleen op het lichaamsdeel waar je een hekel aan hebt, dit vergroot namelijk het negatieve gevoel. Uiteindelijk ben je meer dan alleen een buik of benen. Probeer daarom naar jezelf te kijken als een geheel. Observeer zonder te oordelen, dit is simpelweg hoe je eruitziet en dat is meer dan goed genoeg. De key is om daar zelf ook in te geloven!

Praat erover met je partner

Schaamte staat niet alleen in de weg van het ervaren van seksueel genot, maar belemmert ook onze toegang tot intimiteit, liefde en verbondenheid. Merk je dat jouw onzekerheden de sex tussen jou en je partner verpest, maak dit dan bespreekbaar! Communication is key! Grote kans dat je geliefde echt wel doorheeft dat je niet lekker in je vel zit. Waarschijnlijk komen jij en je vriend(in) niet meteen tot een oplossing, maar dit hoeft ook niet. Als er maar wederzijdse begrip is.

Vind bondgenoten

Durf je niet over je onzekerheden met je (bed)partner(s) te praten? Praat er dan over met vriendinnen of mensen die dezelfde schaamte ervaren als jij. Door erover te spreken zal je merken dat je echt niet de enige bent die hier last van heeft. Praten kan ook enorm opluchtend werken. Misschien heeft degene waar je het gesprek mee aangaat wel tips of zelfs oplossingen voor je onzekerheden. Het kan enorm opluchten en je zult beseffen dat je onzekerheden niet realistisch zijn.

Acceptatie

Ieder lichaam is uniek en niemand is perfect. Daarom is het ook hartstikke jammer om je door onzekerheid te laten weerhouden. Accepteer dat je niet het lichaam van een model hebt en dat de meeste van ons dit ook nooit zullen hebben. Mensen zijn niet gemaakt om perfect te zijn. Wees je er ook heel erg van bewust dat (bijna) alles om je heen van top tot teen gephotoshopt is.

Bezoek een seksuoloog

Is jouw slaapkamerprobleem groter dan alleen een "kleine" onzekerheid: je kan bijvoorbeeld niet klaarkomen of ervaart pijn tijdens het vrijen. Dan is het verstandig om hulp te zoeken! Ga in gesprek met een seksuoloog. Een professional weet precies hoe hij/zij jou kan helpen. Bovendien kan het erg fijn zijn om met iemand te spreken zonder oordeel en die jouw niet goed kent. Aangezien je diegene zelf ook niet goed kent, is het makkelijker om jezelf open te stellen!

Meer over sex:

Komt hij te snel klaar? Probeer dan eens deze drie sexstandjes

6 tips voor de eerste keer sex met je nieuwe lover

Een orgasme als medicijn

Bron: Bedrock / Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy