Video: hoe werkt de ’triangle of love’

door Saar

Love en desire: het lijken soms wel twee totaal losstaande begrippen. Waarom geven zoveel koppels aan de passie na een lange relatie te zijn verloren? In de TED Talk van Esther Perel belicht haar visie op liefde en verlangen. Om je alvast een voorproefje te geven van de TED Talk wordt hieronder de ‘Triangle of Love’ besproken.

De Triangle of Love draait om de drie elementen die een goede relatie moet hebben en behouden. Meiden met langetermijn relaties: watch this!

Love en desire in een lange relatie

 

Triangle of Love

De psycholoog Robert Sternberg heeft in de jaren ’80 van de vorige eeuw dit fenomeen al eens belicht aan de hand van ’the triangle of love’. Hierin worden drie onderdelen van de liefde omschreven, namelijk passie, intimiteit en commitment.

Passie

Waar passie voornamelijk de fysieke sexuele aantrekkingskracht is tot je partner, verdwijnt dit gevoel vaak na 6 maanden tot 3 jaar.

Intimiteit

Intimiteit groeit daarentegen juist over tijd en wordt vooral gezien als gevoelens van warmte, verbondenheid en gedeelde gevoelens.

Commitment

Tot slot is er commitment, wat beschreven kan worden als de behoefte om de relatie te blijven voortzetten, voornamelijk op de lange termijn.

Waneer er maar één component aanwezig is, kan er gesproken worden van ‘smoorverliefd’ zijn waar passie bij komt kijken, ‘elkaar aardig vinden’ bij intimiteit en een ‘lege liefde’ wanneer er alleen verbintenis aanwezig is.

Daarnaast kunnen de componenten natuurlijk ook gecombineerd worden. Intimiteit in combinatie met passie wordt gezien als ‘romantische liefde’. Er is sprake van ‘vriendschappelijke liefde’ bij intimiteit en commitment en het gevoel van ‘verliefdheid’ wordt vooral gedreven door passie en commitment.

Volgens Sternberg wordt de ‘perfect love’ gevoeld wanneer zowel intimiteit, passie en commitment aanwezigheid zijn in de relatie.

In welke mate voel jij de ‘volmaakte liefde’ zoals hierboven beschreven?

 

Bron: Miller, R.S. (2012). Intimate Relationships. New York: McGraw-Hill.

 

Meer over liefde en relaties:

– Sextips van gelukkig stelletjes

– 6 tekenen dat je een gezond sexleven hebt

– Het grote voordeel van een klef koppel zijn

 

Volg je LotteLust al op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy