Waarom zijn we preutser geworden?

door Lissa

Topless op het strand liggen, vroeger deden we het massaal en nu durft bijna niemand het meer aan. Het lijkt alsof we steeds preutser worden, waar komt dit vandaan?

Niet meer naakt douchen?

Preutsheid is schaamte voelen wanneer het over naaktheid of seks gaat. Heeft een vriendin een nieuwe sextoy gekocht en vertelt ze je er enthousiast over, maar vind jij dit helemaal niet chill? Dat kan een teken zijn dat je preuts bent. Ook als je bijvoorbeeld je niet graag uitkleedt bij andere mensen of als je alle seksscènes in de films skipt. Het heeft ook voor een deel met taboe te maken. Zo is seks en naaktheid bij veel mensen nog een taboe. Ze schamen zich ervoor en praten er liever niet over.


Geschiedenis

Door de geschiedenis heen zijn er periodes geweest waarin preutsheid toenam of juist weer afnam. Zo was naaktheid bij de oude Grieken heel normaal, maar hier kwam later verandering in onder meer door het Christendom. Het verhaal van Adam en Eva die zich na hun zonde schaamden voor hun naakte lijf speelt daar een grote rol in. In de Victoriaanse tijd werd iedereen preutser, dit was zo erg dat ze de tafelpoten met een kleed bedekten omdat het te veel op vrouwenbenen zouden lijken. Ook moesten vrouwen zich in die tijd bedekken tot hun enkels. Gelukkig lijkt deze preutsheid verleden tijd wanneer de tweede feministische golf begint. In 1967 is de 21-jarige Phil Bloom de eerste naakte vrouw op Nederlandse televisie en dit zorgt voor een legendarisch optreden. Hierna volgen steeds meer programma’s over seks en naaktheid, denk aan: spuiten en slikken en gewoon bloot. Maar hoe zit het nu, worden we preutser?

Naaktheid en seks

Volgens seksuoloog Peter Leusink is er verpreutsing onder jongeren. We zien wel naakt om ons heen, maar dit is vooral op social media. Leusink noemt dit paradoxaal: “We zien overal op internet naakt, maar tegelijkertijd moet elke tepel worden afgeplakt. Daardoor krijgen we de associatie dat naakt altijd met seks te maken heeft”. Bloot zijn is volgens hem een niet normaal meer en daarom schamen we ons meer. We zien dus eigenlijk alleen maar naaktheid als het met seks te maken heeft. Denk aan porno, het internet staat er vol mee! Doordat we dus weinig ‘normaal’ naakt zien wordt het als ongewoon gezien en worden we steeds preutser. Er is geen goede representatie van naakt.

Borstvoeding

Hoe we nu tegen borstvoeding in het openbaar kijken, laat ook zien hoe preuts we zijn geworden. Eén op de vijf mensen vindt het ongemakkelijk om een vrouw borstvoeding te zien geven. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2018 van Een Vandaag. Vooral mannen hebben er moeite mee. En waarom vinden ze het dan raar? Het is iets heel natuurlijks, toch? Hoewel borsten voor een baby een bron van eten zijn, koppelen veel mensen blote borsten aan seks. En seks en bloot in het openbaar hoort niet.


Vrouwentepels

We zeiden het net al een beetje: tepels worden afgeplakt op Instagram en dan alleen de vrouwentepels. Dit is eigenlijk heel oneerlijk en je ziet dus dat er onderscheid wordt gemaakt tussen man en vrouw, omdat de vrouwentepel wordt geseksualiseerd. Instagram heeft dus een verbod op de vrouwelijke tepel. Ze maken wel een uitzondering voor protestfoto’s, borstamputaties en vrouwen die borstvoeding geven. Instagram zegt vrouwentepels op hun platform te verbieden, omdat ze niet willen bepalen of het wel of niet kan, ze vinden dat de samenleving dat zelf doet. Maar zien ze dan niet dat ze door het te verbieden er juist een ding van maken?

Wat is jouw mening over preutsheid? Deel het in de comments.

Meer over naakt:

Zo maak je de perfecte naaktfoto!

Eerste naaktrestaurant geopend

6 voordelen van naakt slapen

Beeld: Pexels, Giphy.com / Bron: NPO

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy