Bindingsangst: wat te doen als je stress krijgt van een relatielabel?

door Rosanne

Sommige mensen staan te springen om een relatie en daten daarvoor heel wat af. Anderen houden het liever casual. Komt jouw scharrel of kwarrel steeds dichterbij een relatie, maar krijg je Spaans benauwd van het label? Dan heb ik wat tips voor je, hoe je het beste kunt omgaan met deze bindingsangst.

Relatiejargon

Voordat ik losbarst over tips bij bindingsangst, wil ik je even updaten over het laatste relatiejargon. Zo ben je op de hoogte van de laatste begrippen en kun je kijken in welk stadium jij zelf zit. Wel wil ik even zeggen dat je niet per se een label nodig hebt. Het is ondertussen 2021 en je moet lekker doen waar jij je goed bij voelt!

Ik zal ze even voor je opsommen:

De Twarrel: een twijfelachtige scharrel. Jullie hebben gezoend of seks gehad, maar het is niet echt duidelijk wat jullie van elkaar zijn. Er is af en toe contact.

De Scharrel: jullie spreken regelmatig vrijblijvend af.

De Kwarrel: een kwaliteitsscharrel. Dit is een scharrel die zou kunnen uitgroeien tot relatie, er zijn namelijk wat beginnende gevoelens.

De Prela: jullie zitten in de periode voor een relatie. Jullie doen alles wat je ook in een relatie zou doen en kijken of jullie echt verliefd zijn.

De Ignorela: Deze kende ik zelf ook nog niet. Staat voor ignore relationship, een genegeerde relatie. Wat betekent dat jullie eigenlijk gewoon een relatie hebben. Iedereen in jullie omgeving weet het en jullie zelf eigenlijk ook, maar toch noem je het niet zo.

De Rela: de relatie. Jullie zijn samen, helemaal in love en zien en spreken elkaar regelmatig.

Waar komt de relatielabel stress vandaan?

De grootste oorzaak van stress van het labelen van je relatie is bindingsangst, iets wat we denk ik allemaal wel kennen. Maar wat houdt het nou precies in, waar komt het vandaan en wat kun je er aan doen?

Als je last hebt van bindingsangst dan vind je het moeilijk om je aan iemand te binden. Dit komt vaak uit angst om afgewezen te worden. Wanneer iemand emotioneel of fysiek gezien te dichtbij komt, neem je afstand. Dit zorgt ervoor dat contacten vaak oppervlakkig blijven. Bindingsangst kan verschillende oorzaken hebben. Vaak komt het vanuit je jeugd, door vervelende ervaringen binnen een vorige relatie of door een gebrek aan zelfvertrouwen.

bindingsangst

Wat te doen tegen bindingsangst?

Laat ten eerste je gevoelens eens toe. Het heeft geen zin om je er tegen te verzetten. Accepteer dat je misschien bindingsangst hebt. Het erkennen is de eerste stap. Daarna kun je op zoek naar de reden van je angst. Lukt je dit niet alleen, dan kan een psycholoog of coach je hierbij helpen. Daarnaast is het ook belangrijk om samen met je scharrel of kwarrel in gesprek te gaan. Deel je angsten en praat erover.

Ben jij niet degene met stress, maar krijgt je scharrel of kwarrel het Spaans benauwd als je begint over een relatie? Gun hem of haar de tijd. Ga met elkaar in gesprek en luister goed naar de ander. Communicatie is heel erg belangrijk. Deel ook jouw behoeftes en verwachtingen, maar dring niets op.

Meer over relaties:

Zo herken je of je bindingsangst hebt

Twaalf tekenen dat je scharrel verliefd op je is

10 tekenen dat het tijd is voor een serieuze relatie

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy