Waarom er tegenwoordig meer relaties sneuvelen

door Phlox

Misschien heb je het in je eigen leven al eens opgemerkt of heb je er zelf eigenlijk (lucky you!) helemaal niet zo’n last van: relaties lijken een stuk moeilijker vol te houden dan vroeger. Onzekerheid, heart break, knipperlicht situaties… Het is allemaal onderdeel van de 2021 datingscene. Maar waar heeft dat precies mee te maken?

Datingapps

Online daten is voor de ene persoon helemaal het einde en voor de ander het toppunt van stress. Want hoe je het ook went of keert: de wereld van datingapps is gewoon een beetje (erg) oppervlakkig. En dat kan, afhankelijk van waar je naar op zoek bent, ook weleens iets positiefs zijn. Voor de mensen die hopen op een nieuwe liefde ligt dat anders.

De meeste datingapps zijn prima voor het vinden van hook-ups of friends with benefits, maar écht een connectie krijgen met iemand in je matches blijft een ingewikkeld verhaal. En als je dan denkt met iemand op één lijn te zitten kan het altijd achteraf nog blijken dat zij eigenlijk naar heel wat anders op zoek waren- die onduidelijkheid maakt het moeilijk om relaties op te bouwen of in stand te houden.


Meer onduidelijkheid

Over onduidelijkheid gesproken… Als je op zoek bent naar iemand om oud mee te worden is het natuurlijk wel fijn om te weten hoe de ander daar precies over denkt. En dat kan nog weleens voor spanning zorgen! Veel mensen willen nog veel dingen meemaken en uitproberen voordat ze zich serieus aan iemand willen binden. Dit kan het ingewikkeld maken om al vroeg in de relatie het 'waar staan we nou eigenlijk' gesprek te voeren. Toch is het wel een goed idee om early on zo transparant mogelijk te zijn over waar je naar op zoek bent, al is het maar om op lange termijn teleurstelling te voorkomen!


De datingscene in 2021

Nieuwe mensen ontmoeten is sinds de coronapandemie even zo’n honderd keer lastiger geworden. Where to even begin? Zonder de optie om naar clubs, bars en feesten te gaan, zijn onze mogelijkheden ineens om te janken. En wat denk je van de relaties die ineens bestand moesten zijn tegen social distancing en coronamaatregelen? Superingewikkeld, natuurlijk!

Nu zijn er genoeg koppels die aan het begin gewoon samen zijn gaan wonen om hun relatie in stand te houden, maar er zijn ook (prille) relaties die alle veranderingen niet overleefd hebben. Heel jammer, maar natuurlijk ook heel begrijpelijk.


Sociale media

Iedereen heeft anno 2021 wel Instagram, Snapchat of Twitter. En dat is niet altijd gunstig voor onze relaties! Hoewel sociale media het begin is geweest van veel goede relaties, kan het ook een slechte invloed hebben op koppels. Sociale media gebruik kan zorgen voor misverstanden, verslechterde communicatie en het helpt ook zeker niet mee om jaloezie of onzekerheid tegen te gaan. Maar sociale media kan ook een ander soort invloed hebben op de keuzes die je maakt in een relatie. Hoe iemand zich op en door het internet gedraagt zegt veel over iemands persoonlijkheid, wat uiteindelijk ook een afknapper kan zijn. Sociale media is dus niet per se de oorzaak van een toename in break-ups, maar het kan wel meebepalen in de beslissing die iemand maakt.


Daten is geen must’ meer

We no longer date to marry. Sterker nog, de kans is groot dat in 2050 maar liefst de helft van de Nederlanders single zal zijn! Steeds meer mensen zijn gelukkiger zonder de verplichtingen die een relatie met zich mee kan brengen en kiezen daarom bewust om die vrijheid van het single zijn te behouden. Ook is het, vooral voor vrouwen, niet meer een must om aan één persoon vast te zitten. We zijn een stuk onafhankelijker geworden met z’n allen. Seks, een sociaal leven, financiële zekerheid – je kunt het allemaal hebben als happy single!

Dus ja, het klopt dat relaties dezer dagen een stuk sneller op de klippen lopen. Maar dat hoeft niet per se iets slechts te zijn. Toch is het natuurlijk niet de bedoeling dat we steeds onverschilliger met onze partners om zullen gaan, en er is ook veel dat we daartegen kunnen doen. Dit zijn bijvoorbeeld 36 vragen die jullie kunnen helpen om de verliefdheid in stand te houden.

Lees meer over:

Van ijs eten tot rondsletten: 5 vrouwen vertellen over hun liefdesverdriet

5 vragen die bepalen of jij nog wel gelukkig bent in je relatie (en wat je eraan kunt doen)

5 tips om zo inclusief mogelijk te praten

Beeld: Pexels/Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy