Van ijs eten tot rondsletten: 5 vrouwen vertellen over hun liefdesverdriet

door Lissa

Liefdesverdriet, het is ver-se-lijk, maar ook voor iedereen anders. Deze vijf vrouwen vertellen hun verhaal en tips!

“Ik ben gevlucht voor mijn eigen verdriet”

Felice (19): “Ik was ongeveer een half jaar met een jongen toen ik erachter kwam dat hij vreemdging. Ik was woedend en er stroomde een hele specifieke emotie in me die ik nog nooit gevoelt had. Ik voelde me bedrogen. Het maakte me ook heel erg onzeker, want waarom was zij leuker dan ik?

De dag na de breuk heb ik twee datingapps op mijn telefoon gezet. Het was een bewust plan om rebounds te fixen en die kreeg ik ook, twee zelfs. Op korte termijn hielp dit, het gaf afleiding, nieuwe energie en een kick, maar uiteindelijk heb ik er spijt van. Ik ben gevlucht voor mijn eigen verdriet.

Het had veel tijd nodig om te verwerken dat de relatie er niet meer was en ik heb dit veel besproken met vriendinnen. Ik had niet heel erg lang liefdesverdriet, maar er blijf een zuur gevoel zitten dat iemand je bedrogen heeft.

Als je voor een rebound wil gaan, zeg ik: go for it! Maar wees je er wel van bewust dat het vluchtgedrag is en wees duidelijk aan die persoon. Zo had ik duidelijk op mijn profiel staan: ‘op zoek naar rebound’. Maak het jezelf ook niet te moeilijk en zoek steun bij je vriendinnen, er is helaas geen wondertruc tegen liefdesverdriet.”

“Met vriendinnen verbrandde ik alle foto’s”

Bertina (21): “Ik had een relatie met een narcist en het liefdesverdriet wat ik hierna ervaarde was heel erg heftig. In de relatie was ik kapot gegaan en was ik mezelf weer verloren. Ik moest weer opnieuw beginnen. Ik was erg op zoek naar afleiding en vond die bij het krijgen van mannelijke aandacht, een beetje rondsletten en leuke feestjes. Ik ben erg op mezelf dus mijn omgeving hield zich hier buiten en bemoeide zich niet veel met hoe het met mij ging. Ik heb wel een oudere zus waar ik goed mee kon praten.

Liefdesverdriet is moeilijk uit te leggen en ik denk ook dat het ervanaf hangt uit wat voor relatie je komt. Je voelt je erg verloren en moet weer op zoek naar jezelf. Afleiding hielp dus, maar niet alleen de feestjes en de drank. Ook de afleiding van mijn fulltime stage hielp. En huilen. Er komt altijd een moment in mijn liefdesverdriet dat ik alle spullen en foto’s verzamel en weggooi. Met vriendinnen verbrandde ik alle foto’s. Dit helpt voor afsluiting en is erg opluchtend.

In het begin wilde ik graag contact met mijn ex houden, maar dit werkte niet. Het is goed om je te focussen op jezelf en dingen te doen die je leuk vindt. Hou van jezelf.”


“Dit was toen in één klap weg”

Merel (20): Ik heb zelf de relatie verbroken en ben hierna meteen naar de supermarkt gegaan en een grote bak ijs gekocht. Ik was de eerste dagen superverdrietig en heb heel veel zitten huilen. Toch voelde het alsof ik niet verdrietig mocht zijn, omdat ik zelf de relatie had verbroken. Voor twee weken lang dacht ik dit, gelukkig kwam ik toen tot realisatie dat ik óók iemand kwijt was geraakt.

Ik wilde alleen zijn, maar ook allemaal mensen om me heen hebben. Supertegenstrijdig dus! Als ik bijvoorbeeld in gezelschap was, wilde ik naar mijn bed en andersom. Gelukkig waren mijn vrienden een goed luisterend oor en nodigden mij wel steeds uit.

Mijn toenmalige vriendje en ik zagen elkaar elke dag en sliepen ook elke dag bij elkaar. Dit zorgde ervoor dat het een hele intense relatie op een jonge leeftijd, ik was toen 17. Dit was toen in één klap weg en dan is er een heftige leegte. Toen dacht ik; ‘wat moet ik nu?’

Na de break wilden we vrienden blijven en hadden we regelmatig contact. Even ging dit goed totdat het bleek dat hij weer gevoelens begon te krijgen, we hebben toen het contact verbroken.


“Ik liet ook zijn drie kinderen achter”

Margite (29): “Vorig jaar 16 maart was mijn break-up, na 3,5 jaar samen met hem te zijn kon ik het niet meer aan. Ik voelde dit moment al heel erg lang aankomen en heb me er onbewust ook naar toe gewerkt. Eerder kon ik de relatie niet verbreken, omdat ik we samen drugs gebruikte. Ik had het daardoor iedere dag nodig. Ook had ik geen contact meer met mijn moeder en broer en dit wilde ik oppakken voordat ik mijn relatie verbrak, anders had ik geen vangnet.

Toen ik het uitmaakte, smeekte hij of ik bij hem wilde blijven. Dit deed me heel erg veel pijn. Ik verbrak niet alleen het contact met hem, ik liet ook zijn drie kinderen achter. Ik had heel erg het gevoel van falen. De relatie werkte niet zoals ik had gehoopt en het gevoel van iemand te moeten verlaten is erg verdrietig. Het deed me ook pijn dat ik hem niet kon helpen, hij had van zijn probleem de mijne gemaakt.

Na de break-up ben ik bij mijn moeder ingetrokken, zij heeft voor mij gezorgd. Ik was namelijk een junk en woog nog maar 55 kilo. Dat er dit jaar corona was en we daarom veel dingen niet konden doen, heeft mij heel erg geholpen. Er waren bijvoorbeeld geen festivals, waar drugs werd verkocht. Zo kon ik goed afkicken. Verder ben ik op mezelf gaan focussen, ben gaan sporten en alleen op reis gegaan, dit kan ik iedereen aanraden!”


“Hij had al 2 jaar een ander”

Anouk (47): “Onze relatie ging al een tijdje niet zo lekker, maar volgens mijn man was er niks aan de hand. We waren 12 jaar samen dus dit wilde ik graag geloven. Helaas klopte dit niet en kwam ik erachter: hij had al twee jaar een ander. Het is vreselijk om er achter te komen dat je al zolang bedrogen bent.

Liefdesverdriet voelde voor mij als letterlijke pijn in mijn hart. Ik wist niet dat dit kon, maar het kan dus echt. Mijn hart deed echt zeer en dit duurde wel vier maanden. Alsof er in geknepen werd. Liefdesverdriet uit zich bij mij in veel verschillende gevoelens. Ik ging van boos, naar verdrietig en naar teleurgesteld en dat maakte me in de war.

Onze relatie was dus voorbij, maar dit was niet het enige waar ik me zorgde om maken. We hebben namelijk ook nog een bedrijf. Ik koos ervoor om in het bedrijf te blijven. Hij had veel dingen van me afgepakt, maar dit bedrijf niet.

Op het begin was dit wel heel erg lastig. Ik moest 2,5 maand na de breuk al met hem op reis. Toen ik de auto instapte dacht ik echt: ‘Dit wordt drama’, maar met die gedachte schiet je niet op. Ik zette met over mijn gevoel heen. Dit kostte me veel energie op het moment, maar uiteindelijk is het gelukt. Wat ik van dit alles heb geleerd is dat je naar je gevoel moet luisteren en vooruit moet kijken.”

Meer over break-ups:

Dit is waarom mei de break-up-maand is

Break-up films waar je je weer goed van gaat voelen

10 Manieren om over je ex heen te komen die altijd werken

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy