Biseksueel zijn: het is makkelijker om met een man te zijn

door Luna

Biseksueel zijn: het betekent dat je je aangetrokken voelt tot mannen én vrouwen. Misschien verwacht je het niet maar er heerst nog een groot taboe op biseksualiteit. Het is niet zo geaccepteerd als we denken, zelfs niet door sommigen uit de LHBTIQ-community.

biseksueel

Nergens écht bij horen

‘Extra veel keus’, ‘van twee walletjes snoepen’ hoor ik ook vaak voorbij komen als het gaat over biseksualiteit. Ik las ooit ergens in een artikel: “Van twee walletjes snoepen? Eigenlijk val je als bi- persoon juist tussen wal en schip”. En dat klopt. Want als je als bi-vrouw een relatie hebt met een andere vrouw, word je al snel gezien als lesbienne. En als bi-vrouw in een relatie met een man ‘gewoon als hetero’. En ook al staat de ‘B’ binnen de LHBTIQ+-community voor ‘biseksueel’, ook daar hoor je er niet écht bij.

Bi zijn is soms ingewikkeld

Als bi-persoon zal je vaak naar je hoofd geslingerd krijgen dat je moet kiezen. Maar de definitie van ‘biseksualiteit’ is juíst dat je op mannen én vrouwen valt, en daarin dus geen keuze maakt. Iemand die bi is, kan vaak niet in een percentage aangeven hoe de verdeling is tussen de liefde voor mannen en vrouwen. Het kan echter wel zijn dat je seksualiteit fluctueert. Misschien heb je periodes waarin je meer verlangt naar intimiteit met een vrouw, of juist met een man. En zélfs als je 99% van de tijd verlangt naar relaties en/of seks met iemand van hetzelfde geslacht, maakt dat jou nog niet homoseksueel als jij je daar niet mee identificeert. Andersom geldt dat natuurlijk ook, als je alleen maar seks of liefde verlangt met iemand van het andere geslacht.

Verwarring

Het kan zijn dat je verward raakt door je eigen seksualiteit. Maar vaak is de omgeving verwarder dan jijzelf, en dat heeft weer impact op jou. Je kan het zo zien: mensen willen graag duidelijkheid. En als biseksueel persoon ben je ‘te complex’. Daarom is het makkelijker voor de maatschappij om jou in een overzichtelijker hokje te plaatsen. Dus als je een relatie met een vrouw hebt, ben je lesbisch – en als je een relatie met een man hebt, ben je hetero.

Het is makkelijker om hetero te zijn

Nu zijn we op het punt beland waar ik écht heen wil. Zoals omschreven val je als biseksueel persoon op zowel mannen als vrouwen. Maar helaas is het minder geaccepteerd om met iemand dan hetzelfde geslacht te zijn dan met iemand van het andere geslacht. Als je bi bent, heb je net zoveel recht om je in een homorelatie te bevinden als in een heterorelatie. Ik heb het gevoel dat de maatschappij hierin niet helemaal up-to-date is, en dat is vervelend.

Het is niet voor niets dat biseksuelen vaak eerst een heterorelatie hebben voordat ze gaan experimenteren met iemand van hetzelfde geslacht. Het hoeft natuurlijk helemaal niet in die volgorde, maar het gebeurt wel bíjna altijd. Ik kan het natuurlijk niet met zekerheid zeggen, maar ik denk zeker te weten dat dit komt omdat het sociaal meer geaccepteerd is om een heterorelatie te hebben. Ik denk dan ook dat er heel veel biseksuele mensen zijn die vastzitten in hun heterorelatie omdat dat makkelijker is dan met iemand van hetzelfde geslacht. En ik denk ook dat er veel biseksuelen zijn in een homoseksuele relatie die denken dat ze beter (weer) met een man kunnen zijn, omdat dat meer geaccepteerd is.

Mijn visie

Zoals jullie inmiddels misschien wel weten ben ik zelf niet zo van de hokjes, daarom bestempel ik mezelf ook liever niet met ‘lesbisch’, ‘hetero’ of ‘panseksueel’ etcetera. Maar ik kan wel meekomen in deze kwestie. En daar wil ik graag wat over vertellen.

Momenteel heb ik een relatie met een vrouw. Ik word vaak gezien als lesbisch (daarmee identificeer ik mij niet). Dat komt mede omdat deze relatie mijn eerste échte relatie is. Zoals ik hierboven uitleg gaat ‘de volgorde naar biseksualiteit’ vaak anders dan die van mij. Eerst een hetero-relatie en dan tóch ook nieuwsgierig zijn naar vrouwen. Mijn ‘route’ wijkt af van die van de meeste biseksuele personen. Dat maakt mijn interesse in verschillende sekse is natuurlijk niet minder legitiem.

We are fighting same battle

Ik vind het bizar dat je eerst een specifieke route moet afleggen om te kunnen bewijzen dat je bi bent (of meer dan alleen homo/hetero). Maar ik vind het nog bizarder dat homoseksuele relaties nog steeds niet zijn genormaliseerd. Want niet alleen homo’s en lesbiennes lijden daaronder, maar dus ook biseksuele mensen- dat mag niet vergeten worden.

Ben jij biseksueel? Zo ja, welke struggles herken/ervaar jij? Deel het met ons in een (anonieme) reactie.

Meer over biseksualiteit:

Hoe vertel je je boyfriend dat je biseksueel bent

Waar je mee moet dealen als biseksueel persoon

Verschil bi- en panseksueel

Beeld: Pexels, AtelierLuSt

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy