Dingen waar je mee moet dealen als biseksueel persoon

door Luna

Vandaag is 23 september, de Dag van de biseksualiteit. Een uitstekend moment voor extra awareness over biseksueel zijn. Biseksualiteit is niet altijd maatschappelijk geaccepteerd en al helemaal niet genormaliseerd. Als je bi bent, krijg je daarom regelmatig vreemde vragen en verzoeken.

bi·sek·su·eel (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)1 geslachtelijk aangetrokken tot beide seksen – Van Dale

Maatschappelijke verwarring

“Maar op wie val je nou eigenlijk echt?” Mensen houden van hokjes. Daarom groeien we eigenlijk nog steeds op met dat je of hetero of homo bent. Op mannen en vrouwen vallen is veel voor mensen verwarrend. Mensen kunnen zich er geen beeld bij vormen en plaatsten je vervolgens snel in een hokje wat ‘duidelijker’ is: hetero/homo. Wanneer je als biseksuele vrouw een relatie hebt met een vrouw word je gezien als lesbisch en wanneer je als biseksuele vrouw een relatie hebt met een man “ben je dus toch hetero”.

(G)een label

Zelf ben ik ook biseksueel, al plak ik liever geen label op mezelf. Ik kan verliefd worden op mannen en vrouwen, dus je zou mijn geaardheid kunnen omschrijven als bi*. Soms gaan mensen ervan uit dat ik wel een voorkeur moet hebben voor mannen of vrouwen en vragen hoe dit dan zit. Maar zo werkt het niet. Biseksueel betekent simpelweg dat je verliefd kan worden op mannen en op vrouwen. De voorkeuren kan je vaak niet op de weegschaal leggen, verliefd zijn overkomt je.

*Ook als ik niet verliefd zou zijn maar weet dat ik me wel aangetrokken voel tot beide geslachten mag ik mezelf ‘biseksueel’ noemen.

Een kant kiezen

Doordat ik telkens het gevoel heb dat ik mezelf moet verantwoorden – of een kant moet kiezen- raak ik zelf ook in de war en ben ik bijna geneigd me te identificeren met lesbisch of hetero. Dit is dan ook de makkelijke manier wanneer ik niet telkens gesprekken aan wil gaan, omdat ‘biseksueel zijn’ te vaag is. Toch omvat hetero of lesbisch niet mijn geaardheid en dat voelt dan ook niet goed.

Als iemand je vertelt dat hij/zij biseksueel is, zal ik je adviseren om niet verder te vissen naar ‘voorkeuren’. Mocht je echt niet weten wat het inhoudt of ben je zelf in de war, dan kan je op Lottelust de definities vinden van alle seksualiteiten die er bestaan. Maar gebruik liever niet de mensen met wie je in gesprek bent hierover als encyclopedie, grote kans dat ze daar niet op zitten te wachten.

biseksueel

Aannames

“Jij bent geen relatiemateriaal, want je bent gay.” Momenteel heb ik al een tijd een relatie met een hele leuke vrouw. Soms komen we mannen tegen die dan zeggen dat ze het jammer vinden dat we lesbisch zijn, omdat we daarom nooit een optie voor hun zullen zijn. Ten eerste een te snelle conclusie. Twee vrouwen samen zullen wel lesbisch zijn. Dit kan net zo goed andersom voorkomen. Een man en een vrouw samen, “ze zullen wel hetero zijn”. In mijn opinie is het beter wanneer mensen niet meer zulke aannames doen. Niet altijd is wat het lijkt, dat geldt ook hiervoor.

Ten tweede: wie zegt dat wij een optie voor jou willen zijn? Mijn vriendin en ik zijn in een monogame relatie, dus niet op zoek naar anderen. Daaruit kun je niet opmaken dat we allebei lesbisch zijn. Ook al is dit wel wat je op dat moment ziet. Zeg liever iets als: “Ik vind jullie dus echt zulke mooie vrouwen, wat leuk dat jullie elkaar hebben gevonden”. Dan kwets je ons niet en komt je compliment beter over.

Lekker makkelijk

“Zie je wel, je bent toch gay!” Wanneer je je identificeert als biseksueel, denken sommige mensen dat dit een ‘tussenfase’ is. En gaan ervan uit dat je uiteindelijk “toch gay” bent wanneer je eens een relatie hebt met iemand van hetzelfde geslacht. Het kan ook voorkomen dat iemand uiteindelijk een heterorelatie heeft. Dan wordt het – daarvoor daten met mannen en vrouwen – soms gezien als een ‘biseksuele fase’. Je huidige relatie hoeft helemaal niets te zeggen over je seksualiteit. Laat je dit ook niet wijs maken en blijf bij je eigen gevoel. In the end ben jij de enige die weet hoe het zit.

Ben jij biseksueel? Zo ja, hoe ervaar jij de bovenstaande struggles? Laat het ons weten in een reactie.

Meer over biseksueel zijn:

Het verschil tussen panseksueel en biseksueel

Het LHBTIQAPC abc

Is twijfelen over je seksuele geaardheid normaal?

Beeld: Pexels

Dit vind je ook leuk

1 reactie

Eef 23 september 2021 - 09:09

Je bent echt een aanwinst voor de site Luna! Ik vond je blog “Waarom ik nooit uit de kast ben gekomen” één van de mooiste blogs over seksuele geaardheid die ik in lange tijd gelezen heb – en ook dit artikel bevat veel zaken waar een hoop mensen mee worstelen.

Ik ben zelf (cis)man, panseksueel en consensueel non-monogaam. Identificeren als zodanig is een ramp, want je moet je de hele tijd uitleggen, verantwoorden en verdedigen. Als iemand (in nuchtere toestand, in persoonlijke sfeer) een keer komt vragen wie het zit en gewoon een leuk open gesprek voert zonder vooroordelen(of iig terwijl je je bewust bent van je voordelen), vind ik het helemaal niet erg om er over te praten. Als je (worstelt met je eigen geaardheid overigens ook niet. Maar heel vaak wordt er vooral lacherig gedaan, grapjes gemaakt, alle voordelen opgerakeld en moet je je verdedigen tegen alles wat slecht/vaag/onethisch zou zijn aan panseksualiteit en consensuele non-monogamie. Dat is vermoeiender dan mensen beseffen.

Beantwoord

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy