Waarom we het nog steeds over catcalling moeten hebben

door Gina

Met de huidige maatregelen is het verplicht om overal mondkapjes te dragen. Je zou dus denken dat wij vrouwen een stuk minder lastig worden gevallen op straat – ons gezicht is immers grotendeels bedekt. Maar niets is minder waar – catcalling blijft een ding en kan zelfs toenemen door de pandemie.

Wat is catcalling?

Catcalling betekent het lastig gevallen worden op straat met onbeleefd en ongevraagd geflirt. ‘Hey schatje, waar ga je naar toe?’ of ‘Hey, pssst, pssst *kusgeluiden*, je herkent het vast wel. Deze catcallers zeggen dat je het maar als een compliment moet zien, maar guess what: het is bloedirritant! En de kans dat zoiets leidt tot een romance of hook-up is ook nihil, dus waarom gaan deze mensen er eigenlijk mee door?

Corona & catcalling

De reden dat catcalling vandaag de dag – zelfs met mondkapjes- nog steeds een ding is, is omdat het in eerste instantie niet eens met het uiterlijk te maken heeft. Het gaat vaak om intimidatie en macht. Karla Altmayer – co-director van de stichting Healing to Action – laat weten dat sommige catcallers worstelen met problemen als werkeloosheid, baanonzekerheid of onzekerheid in het algemeen, wat zich kan uitten in geweld tegen vrouwen of mensen uit de LGBTQIA+ community. Verschillende deskundigen denken daarom dat straatintimidatie tijdens de pandemie kan toenemen omdat het zorgt voor extra spanning, onzekerheid en frustratie.

Hoe ga je ermee om?

Het is daarom belangrijk dat je als vrouw weet hoe je hiermee om kunt gaan. Catcalling kan je een gevoel van onveiligheid en objectificatie geven. Niet fijn, dus.

Aangezien elke situatie anders is bestaat er geen perfecte respons. In sommige situaties kan je best reageren op de persoon die je lastigvalt, maar mocht je in de nacht of in een verlaten gebied rondlopen, dan is het verstandig om het te laten rusten.

Het is van belang dat wanneer je wel reageert op de catcaller, dat je duidelijk maakt dat dit gedrag niet oké is. But how? Je kan dit doen door bijvoorbeeld aan te geven dat de catcaller je met rust moet laten of dat het respectloos is om je zomaar na te roepen of fluiten. Je kunt ook de rollen omdraaien – mits je je er moedig genoeg voor voelt – door te herhalen wat de catcaller tegen je zegt. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is het belangrijk om niet te schelden, omdat dit de catcaller boos of zelfs gewelddadig kan maken.

Of catcalling ooit zal stoppen weten we niet. In de tussentijd is het een must om dus goed op je veiligheid te letten. Voor de mannen onder ons hebben wij ook een aantal tips om een veiliger gevoel te creëren voor ons vrouwen!

Meer lezen over (straat)intimidatie:

Moet je zien: Vrouw reageert hilarisch op catcalling

Hoe kan je als man vrouwen veiliger laten voelen op straat?

Hoe reageer je bij poging tot seksueel misbruik? Zelfverdedigingsexpert geeft advies

Beeld: Pexels


Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy