Onderzocht: hebben vrouwen echt minder vaak zin dan mannen?

door Saar

“Nee schat, vanavond niet. Ik ben moe en heb koppijn, slaap lekker!” Als we veel films en series mogen geloven, is dit de nummer 1 smoes onder vrouwen om onder sex uit te komen. Maar is het écht zo dat vrouwen een lager libido hebben dan mannen?

Stereotypen

Veel mensen geloven dat mannen een hogere sexdrive hebben dan vrouwen. Daarbij wordt er over mannen gezegd dat ze om de twee zeven aan sex denken en op seksueel gebied meer initiatief nemen dan vrouwen. Een man staat ook altijd ‘aan’ en een vrouw moet vaak overtuigd worden. Maar is dit eigenlijk wel zo? Ik zocht het uit.

De jagende man en de verzorgende vrouw

Als men het heeft over de verschillen tussen man en vrouw: Mars versus Venus, dan pakken ze algauw het voorbeeld van de jagers en verzamelaars erbij. Mannen waren de jagers in de groep en vrouwen de verzamelaars en verzorgers. Een perfecte rolverdeling zodat de gehele groep kan overleven. Het voorbeeld van de jagende man en de verzorgende vrouw wordt in de wetenschap essentialisme genoemd. Om (biologische) verschillen tussen mannen en vrouwen te verklaren worden er door wetenschappers genderstudies gedaan. Bepaald mannelijk of vrouwelijk gedrag kan worden teruggebracht tot een essentie, dus ook naar de oorsprong van de mens.

Gendergelijkheid

De bovenstaande verklaring ging wellicht vroeger op om zo verschillen tussen mannen en vrouwen te verklaren. Tegenwoordig blijken wetenschappers toch niet zo zeker van die ‘essentiële’ verschillen tussen mannen en vrouwen. Er is maar weinig verschil tussen mannen en vrouwen in opvattingen over sex en seksueel gedrag. Dit blijkt uit een grote meta-analyse, waarin verschillende onderzoeken over seksualiteit met elkaar zijn vergeleken.

Van de 16 verschillende seksuele gedragingen die werden vergeleken, waren er maar drie waar vrouwen zich anders in gedroegen dan mannen. Het ging om:

  • Masturberen
  • Onenightstands
  • Porno kijken

Boys will be boys’ en andere stereotypen over het verschil in libido gaan dus niet helemaal op. Mannen en vrouwen zijn helemaal niet zo verschillend op het gebied van sex, concluderen de onderzoekers. We moeten de verschillen eerder zoeken in culturele verschillen, aldus de wetenschappers.

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto kwamen in 2016 tot de conclusie dat veel mannen denken dat hun (vrouwelijke) partner maar één tot twee keer per week zin heeft in een potje rollebollen, terwijl vrouwen dat zelf te weinig vinden. Ha, wie trekt er nou aan het langste eind?

Niet minder zin, wel minder plezier

Nederlandse seksuoloog en hoogleraar Ellen Laan neemt wel dat vrouwen. Als het aan haar ligt, mag het woord libido helemaal uit het woordenboek geschrapt worden. “Zo’n oerdrift bestaat helemaal niet”, vertelt ze in een interview met Trouw. Het is ook niet waar dat mannen testosteronbommen zijn en dat is niet de enige misvatting over dit hormoon. “Testosteron veroorzaakt zelf geen lust. Je brein en genitalia hebben het hormoon wel nodig om op seksuele prikkels te kunnen reageren. Dat mechanisme werkt bij vrouwen precies hetzelfde als bij mannen. Want ja, ook zij (vrouwen, red.) hebben testosteron.”

Mannen krijgen betere feedback

Ook in onze orgasmegids ‘Kom je ook?’ schrijven we over het mysterieuze ‘libido’: “Hoe vaak je zin in sex hebt, is dus niet afhankelijk per geslacht maar per persoon. Wel is het feedbacksysteem tussen geslachtsdeel en hoofd sneller bij mannen, waardoor ze in het algemeen meer in touch zijn met hun seksuele verlangens. Ze zien hun erectie en denken ‘Hé, ik heb zin in sex’. Veel vrouwen kennen momenten wanneer hun lichaam opgewonden is (clitoris zwelt op), maar het brein het niet doorheeft. Ter vergelijking: bij slechts 10 tot 20 procent van de vrouwen is ‘spontane’ hitsigheid de reden voor seks terwijl dat bij mannen ongeveer 70 procent is.”

Fysieke en mentale opwinding

Uit recent onderzoek is gebleken dat vrouwen die een relatief lager libido hebben, zowel mentaal als fysiek even opgewonden moeten zijn om over te gaan tot een wip. Dus als je veel in je hoofd zit en je hoofd dus niet naar sex staat, je lichaam ook niet snel opgewonden zal raken. Vrouwen met een gemiddeld libido hebben aan een fysieke prikkel genoeg om turned on te worden.

Wil je je libido verhogen? Geloof niet in vreemde drankjes zoals de Spaanse vlieg, maar ga meer op zoek naar wat jij opwindend vindt. Seksuele opwinding komt zelden aanvliegen! Soms moet je er simpelweg naar opzoek gaan.

Meer lezen over lichaam & sex?

Feromonen: hoe werkt seksuele aantrekkingskracht?

Wat de leeftijd dat je voor het eerst ongesteld werd betekent

Een orgasmekloof in je relatie: zo bespreek je dat

Bron: WomansHealth / Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy