Sekstalen: dit zijn de vijf blauwdrukken

door Rosanne

Je kent vast wel de 5 liefdestalen. Dat zijn vijf verschillende talen hoe jij jouw liefde graag geeft en ontvangt, maar wist je dat er ook zoiets bestaat als sekstalen? Seksuoloog Jaiya heeft de vijf seksuele blauwdrukken ontwikkeld. Door haar test te doen, ontdek je welke blueprint(s)jij hebt. Hierdoor kun je dieper duiken in de dingen die jou genot en plezier geven in bed. Ik leg de vijf talen voor je uit.

Sex, Love & Goop

Een paar weken geleden zat ik een avondje door Netflix te scrollen en kwam de serie Sex, Love & Goop tegen. Het sprak me meteen aan, vanwege ‘sex’ in de titel. Hoe kan dat ook anders als je werkt bij de LotteLust-redactie. Maar goed, ik keek de trailer en dacht dit móet ik gaan kijken. Sex, Love & Goop volgt moedige, echte koppels terwijl ze samenwerken met sexperts om hun lichaam te verkennen. Ze leren methodes om hun relaties te verbeteren. Door diepere intimiteit en een open geest ervaart elk koppel plezier, seks en intimiteit anders. Samen met de experts van Goop onderzoekt de serie hoe seks en intimiteit anders kan. Wat voor meer plezier zorgt dan je denkt.

De serie

In de serie volg je enkele heterokoppels, een lesbisch koppel en een queer stel. Dus qua representatie zit het helemaal goed! Zij hebben allemaal verschillende dingen waar ze tegenaan lopen in hun relatie. Samen met een expert vanuit Goop gaan ze aan hun struggles werken. Goop is een organisatie van actrice Gwyneth Paltrow en met deze organisatie wil zij taboes doorbreken. De serie bestaat uit zes afleveringen, die ik binnen no time had gekeken. Één van de seksexperts is dus Jaiya en zij heeft vijf verschillende seksuele blueprints ontwikkeld. Je komt er samen met een koppel achter welke talen dit zijn, wat het betekent, wat je ermee kan en hoe het kan helpen in je seksleven. Je volgt het koppel tijdens hun zoektocht en ziet ook echt verschil. Ik vind de serie echt een aanrader! Dus als je nieuwsgierig bent geworden, ga het kijken! Maar voor nu ga ik in op de blueprints.

Blueprints

Er zijn vijf verschillende sekstalen, ook wel blueprints genoemd. Je hebt Energetic, Sensual, Sexual, Kinky en Shapeshifter.

  • Energetic. Wanneer iemand gevoelig is voor energieën. Deze persoon raakt opgewonden door anticipatie. Ze houden van verlangen.
  • Sensual. Dit is iemand die opgewonden raakt door al zijn of haar zintuigen. Zij worden geprikkeld door reuk, smaak, zicht of aanraking.
  • Sexual. Deze persoon raakt opgewonden door wat we in onze cultuur zien als seks. Dus geslachtsgemeenschap, orgasmes, penetratie, geslachtsdelen en naaktheid.
  • Kinky. Iemand met kinky als blueprint gaat voor alles wat taboe is. Dus iets wat voor jou misschien vreemd is, is voor een ‘kinky’ een turn-on. Het kan psychologisch zijn of meer op gevoel gebaseerd.
  • Shapeshifter. De ‘shapeshifter’ is iemand die opgewonden raakt door alles hierboven. Niets is ooit te veel en hij of zij kan heel makkelijk schakelen. Het hele smörgåsbord, zoals Jaiya dat zegt. Dit komt uit Zweden en betekent letterlijk boterhamtafel. Het is een traditionele Zweedse feestmaaltijd wat als een soort buffet wordt gepresenteerd. Iedereen kan zelf uitzoeken wat hij of zij wil en dat geldt dus ook voor de shapeshifter.

Tegenpolen trekken elkaar aan

Iedereen heeft één of twee hoofdtalen en vaak zijn koppels het tegenovergestelde van elkaar. Je kunt de test zelf doen op de website van Jaiya. Er is een gratis versie en een betaalde versie. Ik heb zelf de gratis versie gedaan. Dat is een klein testje, waarbij je één blueprint eruit krijgt. De betaalde versie geeft je een uitgebreider beeld waarin je precies per taal ziet hoeveel procent jij hebt. Ook krijg je meer uitleg over de blueprints. Iedere blueprint heeft een turn-on, superpower en shadow. Ik denk dat de eerste twee wel vanzelf spreken, maar de shadow zal ik nog even extra uitleggen. De shadow is niet zozeer een valkuil, maar het is iets waar je tegenaan kunt lopen omdat je die specifieke taal spreekt.

Energetic

Mensen die ‘energetic’ zijn, zijn erg gevoelig voor aanrakingen en voor de energie van zijn/haar bedpartner. De meesten ‘energetics’ houden heel erg van voorspel en nemen daar dan ook graag alle tijd voor. Massages, speeltjes gebruiken en heel erg in elkaars energie opgaan, zijn dingen die goed bij deze mensen passen. Ze houden ervan om alle tijd voor de seks te nemen en niet te snel naar de daadwerkelijke daad te gaan. Ze houden van teasen en willen graag heel erg connected zijn met hun (bed)partner. Als ‘energetics’ een partner hebben die te snel willen gaan, kan dat ervoor zorgen dat ze uit the mood raken.

Turn-on: rustig en de tijd nemen voor elkaar, gevoelig voor (zachte) aanrakingen, connectie en energie.

Superpower: orgasmes zonder aanraking

Shadow: snel overweldigd als het te snel over gaat naar de daadwerkelijke daad of als er te veel stimulatie in één keer is. Hier kan iemand van dichtklappen, schrikken of de connectie van kwijtraken en dus uit the mood raken.

Energetic is één van de blueprints die het meest spiritueel is. Door middel van yoga, meditatie en tantra, samen ademen kun je jouw krachten versterken.

blueprints

Sensual

Sensuals’ zijn erg gevoelig en genieten van geluiden, aanrakingen, smaak en geur. Ze kunnen heel erg genieten van lekker eten, fijne muziek en lekkere geuren. Ze zijn erg bezig met de omgeving, die dan ook veilig en comfortabel moet zijn. De hele setting moet kloppen. Dus zij zetten bijvoorbeeld kaarsjes aan, een muziekje op of hebben een bepaalde geur in de kamer die ze lekker vinden.

Turn-on: orgasmes van bijvoorbeeld super lekker eten of heel erg genieten van een mooie zonsondergang of lekkere geur. Niet het standaard orgasme wat je wellicht in bed ervaart, maar meer op de manier dat je mega geniet van ook niet-seksuele dingen.

Superpower: full body orgasmes

Shadow: redelijk snel in het hoofd gaan zitten, als iets niet klopt aan de omgeving. Voorbeelden hiervan zijn: te warme temperatuur of juist te koud. Te harde muziek of een kledingstuk wat op de vloer ligt. Daarnaast kunnen ‘sensuals’ in hun hoofd gaan zitten met gedachtes als: ‘duurt het te lang?’, ‘zie ik er wel goed uit?’, ‘vind mijn partner dit wel fijn?’. Dus heel erg in het hoofd zitten en niet zozeer in het lichaam. Dit kan een shadow zijn omdat je juist heel erg in je lichaam moet voelen om al het plezier uit de seks te halen.

blueprints

Sexual

De derde blueprint is hoe wij seks in onze cultuur zien en kennen. Dus geslachtsgemeenschap, orgasmes, penetratie, geslachtsdelen en naaktheid. Mensen die ‘sexual’ zijn, zien seks heel erg als een manier om te ontspannen en zijn dan ook vaak en snel in the mood.

Turn-on: iemand naakt zien, penetratie, porno/porna.

Superpower: makkelijk te pleasen, weinig nodig hebben om in the mood te raken en opgewonden te zijn en blijven. Ook hebben mensen die ‘sexual’ zijn vaak weinig schaamte. Ze denken heel makkelijk over seks, vinden dat iedereen lekker moet doen wat hij of zij wil en seks is leuk. ‘Sexuals’ kunnen ook vaak snel een orgasme krijgen of meerdere achter elkaar.

Shadow: vooral gericht op het einddoel, dus een orgasme waarbij ongeduldigheid kan komen kijken. Hierdoor kun je soms het genieten van de seks zelf en alles wat erbij komt kijken, een beetje uit het oog verliezen. En daarbij ook de connectie met je (bed)partner.


Kinky

Kan misschien heftig klinken, maar niets is minder waar. Veel mensen zullen dit misschien als een fetisj, wat ook kan. Maar het is vooral gewoon durven experimenteren en ervan houden om nieuwe dingen mee in bed te nemen zoals speeltjes. Kinky is vooral vaak met voorwerpen.

Turn-on: dingen in bed doen die misschien als taboe voelen of verboden of ‘gekke’ fantasieën.

Superpower: erg creatief, zien allerlei mogelijkheden om te kunnen spelen in bed.

Shadow: een schaamte of onzekerheid voelen over wat jij lekker en leuk vindt in bed. Dit kan bijvoorbeeld zijn als jouw (bed)partner zich helemaal niet kan vinden in jouw ideeën.


Shapeshifter

Dit is iemand die eigenlijk alles in één heeft. Deze persoon kan heel erg makkelijk wisselen, ookwel shiften. Ze zijn heel erg creatief en hebben ook wel een (bed)partner nodig die overal voor in is. ‘Shapeshifters’ kunnen zich redelijk snel verveeld voelen en houden van afwisseling.

Turn-on: heel veel verschillende dingen alle blueprints hierboven.

Superpower: ze weten hun partner heel erg goed te pleasen in bed omdat ze van alles een beetje hebben.

Shadow: ze kunnen aanvoelen dat ze soms te veel willen of te vaak dingen willen veranderen in bed waardoor hun (bed)partner overweldigd raakt. Hierbij passen ‘shapeshifters’ zich snel aan om hun partner te pleasen, waardoor ze zichzelf een beetje kunnen verliezen.


Herken jij je in één van de blueprints? Laat het ons weten in een (anonieme) reactie!

Ps. Ga jij de test doen? Zo ja, laat ons weten welke blueprint bij jou past!

Meer over seks:

Help! Ik wil veel vaker seks dan mijn partner

Hoe vertel je jouw wildste fantasieën aan je partner?

De 5 meest voorkomende seksdromen

Beeld: Pexels

2 reacties

Eva 19 december 2021 - 23:52

En waar is dan de link om de test te doen?

Beantwoord
Lotte 12 januari 2022 - 15:24

We zetten het erbij!

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy