Feiten over testosteron en mannen die je nog niet wist

door Saar

Noem het woord testosteron en het eerste wat in je opkomt is de mannelijke bedprestaties of een hoog libido. Maar wist je dat een tekort ook invloed heeft op borstvorming, haargroei en overgewicht? 

Testosteron en libido

Het is algemeen bekend dat testosteron invloed heeft op de sexdrive van mannen. Wanneer mannen ouder worden en het testosteronlevel daalt, komen spontane erecties bijvoorbeeld minder vaak voor.

Wanneer een man echt minder zin in sex heeft, zou dit aan een laag testosterongehalte kunnen liggen. Hoewel dit een natuurlijk proces is bij het ouder worden, zijn er een aantal hulpmiddelen om het testosteronlevel weer een boost te geven.

Zo staan zink en vitamine D nauw in verband met het mannelijke hormoon, belangrijk dus om deze op peil te houden!

Overgewicht

Bijna de helft van de mensen met overgewicht lijdt aan een tekort van testosteron. Mensen met overgewicht hebben ook vaker last van diabetes type 2 vergeleken met mensen zonder overgewicht. Dat maakt het risico op een te laag testosterongehalte nog groter.

Overgewicht en stress zorgen dat de aromatase in het lichaam toeneemt. Dat is de omzetting van het mannelijk hormoon testosteron naar het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Op die manier kan er een disbalans in de hormonen ontstaan. Vooral buikvet zorgt voor een verhoogde aanmaak van vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen.

Borstvorming

Een te laag testosterongehalte kan leiden tot pijnlijke borsten en zelfs het vormen van borsten. Dit komt ook door aromatase, waardoor testosteron omgezet wordt in het hormoon prolactine. Prolactine is de veroorzaker van borstvorming bij mannen.

Haargroei

Naast borstvorming kan een te laag testosterongehalte invloed hebben op de haargroei. Lichaamsbeharing – op het hoofd en de kin, maar ook op benen en rug – kan verminderen.

Testosteron is dus van belang bij de vorming én het behoud van mannelijke haargroei. Dit geldt echter niet voor alle lichaamsdelen. Zo heeft een kaal koppie in de meeste gevallen te maken met erfelijkheid gemixt met ouderdom en niet met een te laag testosterongehalte.

Anabolen

Houd jouw vriend van de sporten en wil hij anabolen gaan gebruiken om nog breder te lijken? STOP! Het is namelijk héél ongezond. Het gebruik van zulke steroïden heeft geen invloed op de productie van testosteron in de teelballen. Maar juist het tegenovergestelde: dat teelballen krimpen en kaalheid ontstaat. Anabolen zullen het testosterongehalte dus tot tien keer doen stijgen, maar met negatieve gevolgen op de prostaat!

Alcohol

Met name bier zal bij mannen leiden tot een verhoging van vrouwelijke hormonen. Hop, het hoofd ingrediënt van bier, bootst het vrouwelijke hormoon oestrogeen na. Dit kan leiden tot borstvorming en erectiestoornissen. Voor ons ladies zou hop juist positief werken, bijvoorbeeld bij menstruatieproblemen!

Tips om het testosteronlevel (natuurlijk) te verhogen:

1: Seks vaker!

2: Slaap voldoende

3: Minder je alcoholgebruik

4: Eet veel broccoli

5: Slik vitamine B

Meer over mannen:

Single in the City: hoelang houd je een matige scharrel aan bij gebrek aan beter?

Rubber, kapotje, vangkous: 18 synoniemen voor condooms

Hé Pik: zou maak je je sexleven spannender (+WINNEN)

Bron: GIPHY, dokterdokter.nl dokter.nl 

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy