De menstruatiecup: alles wat je erover moet weten

door Felice
0 reactie

De menstruatiecup wordt steeds populairder. Sommige vrouwen willen nooit meer anders! Een menstruatiecup is een cupje gemaakt van medisch siliconen dat je in je vagina draagt, net als een tampon. Wanneer je de cup goed onderhoudt kan je wel vijf tot tien jaar met dezelfde cup doen. Niet alleen is dat heel goed voor het milieu, je bespaart er ook nog eens een hoop geld mee!

menstruatiecup

Milieu

Wist je dat vrouwen in hun vruchtbare leven ongeveer 9.000 tampons gebruiken? Dit zorgt ervoor dat elke vrouw die tampons gebruikt ongeveer 60 kg afval produceert. Wanneer een vrouw enkel maandverband gebruikt produceert ze hier zelfs 90 kg afval mee! Dit zijn natuurlijk erg hoge aantallen, terwijl je een menstruatiecup wel vijf tot tien jaar kan gebruiken.

Geld besparen

Wie de menstruatiecup gebruikt is in haar hele leven ongeveer €225 kwijt aan ongesteld zijn. Dit is een stuk minder dan de €1800 die je ongeveer kwijt bent wanneer je maandverband of tampons gebruikt.

menstruatiecup

Geen chemicaliën

In tegenstelling tot de menstruatiecup zitten maandverband en tampons vol met chemicaliën. Het touwtje van je tampon kan van plastic zijn, en ook zit er vaak een dun laagje plastic in het absorberende gedeelte. In maandverband zit nóg meer plastic. Dit bestaat namelijk uit 74% houtpulp en 23% (!) plastic. Ook zijn deze producten vaak gebleekt. Er bestaan natuurlijk wel biologische tampons en maandverbanden maar daar betaal je dan ook weer meer voor. Een menstruatiecup bevat geen bleekmiddelen, parfum, absorberende middelen of andere chemicaliën.

Nog meer voordelen

Wanneer je een menstruatiecup draagt kan je daar niks van zien. Je kunt er mee sporten en je kunt er zelfs mee zwemmen! Ook heb je geen last van vervelende geurtjes die je soms kunt hebben tijdens het dragen van maandverband of tampons. Je hoeft de cup maar twee tot vijf keer per dag te verschonen en je kunt hem tot wel 12 uur in je vagina laten zitten! Bovendien ervaren veel vrouwen minder menstruatie klachten. Het volume en de tijdsduur van je menstruatie kan door de cup afnemen.

menstruatiecup

Hoe gebruik je de menstruatiecup?

Je denkt misschien dat het gebruik van de cup in de praktijk nog erg moeilijk kan zijn. En misschien dat je de eerste paar dagen dat je de cup gebruikt even moet aftasten hoe jij hem fijn inbrengt, maar als je het eenmaal door hebt is het easy peasy! Voordat je de cup voor de eerste keer gebruikt kook je hem goed uit. Je weet dan dat hij hygiënisch schoon is en je verwijdert eventuele resten van het productieproces. Je kunt eventueel glijmiddel gebruiken bij de eerste paar keren dat je hem inbrengt om het makkelijker te maken.

Iedere gebruikster heeft haar eigen manier om de cup eerst te vouwen voor het inbrengen. Probeer een paar verschillende manieren uit. Neem een ontspannen houding aan wanneer je de menstruatiecup gaat inbrengen. Het is makkelijker om de cup in te brengen als je benen een beetje gespreid zijn. Bij het inbrengen zal de cup zich vanzelf uitvouwen. Het enige wat je dan hoeft te doen is de cup verder duwen, totdat hij in zijn geheel, met het steeltje in je vagina zit. De cup hoeft niet, net als een tampon, heel hoog te zitten. Hij hoort onderin je vagina te zitten, maar wel voorbij je schaambeen. Als de cup in je vagina zit, draai je hem zachtjes rond. Hierdoor weet je dat hij goed opengevouwen is. De cup lekt niet, omdat hij zich heel licht vacuüm zuigt. Handig om te weten: wanneer je een spiraaltje hebt kan het voorkomen dat deze loskomt door het gebruik van de menstruatiecup. Raadpleeg daarom eerst de gynaecoloog wanneer je een spiraaltje hebt en wilt beginnen met het gebruiken van een menstruatiecup.

De cup verwijderen

Om de cup weer te verwijderen neem je weer een ontspannen houding aan. Daarna pers je de cup wat lager door je binnenste spieren aan te spannen. Dan knijp je in de onderkant van de cup zodat het vacuüm wordt verbroken. Wanneer het vacuüm verbroken is kun je de cup rustig uit je vagina trekken. Trek de cup nooit aan het steeltje naar buiten. Als je dit doet wordt het vacuüm niet verbroken en dat doet pijn.

Schoonmaken

Leeg de cup nadat je hem verwijderd hebt in de wasbak, het toilet of een andere geschikte plaats en spoel de cup om met koud water. Je kunt de cup ook reinigen met speciale cup-doekjes. Om de cup helemaal schoon te maken nadat je ongesteld bent geweest, kan je hem uitkoken of in een speciaal cup-bakje in de magnetron doen. Er bestaan nog vele andere reinigers speciaal voor de menstruatiecup.


Meer over je menstruatie:

Minder lang ongesteld: 5 natuurlijke manieren

Wat de leeftijd dat je voor het eerst ongesteld werd betekent

Waarom je altijd zo geil bent tijdens je menstruatie

Bron: Milieu Centraal, Cupkiezer, Menstruatiecup | Beeld: Pinterest

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy