Onzeker in je relatie? Tips om sterker in je schoenen te staan

door Phlox

Iedereen heeft het waarschijnlijk wel eens meegemaakt: onzeker zijn in je relatie. Vind die persoon me nog wel leuk, gaat het nog wel zoals we willen? Onzekerheid is menselijk, maar als het de relatie echt in de weg gaat staan, moet er natuurlijk wel iets aan gebeuren. Wij delen tips om sterker in je schoenen te staan en die onzekerheid te overwinnen!

Soms duurt het even voordat je zelf doorhebt dat de negatieve emoties die je voelt, uit onzekerheid zijn ontstaan. Het kan er namelijk echt zijn ingeslopen! Gelukkig zijn er wel veel dingen die niet alleen jij, maar ook je partner kan doen om de relatie weer sterker te maken.

relatie

Relativeren

Dat gevoel van onzekerheid heeft vaak meer met jou te maken dan met je partner: grote kans dat zij zich van geen kwaad bewust zijn. Daarom is het belangrijk om, als zulke gevoelens naar boven komen, goed voor jezelf te relativeren wat nou precies het probleem is en waar je je op dat moment zorgen over maakt.

Bijvoorbeeld: ben je bang dat je vriend of vriendin interesse in jou aan het verliezen is? Pak die onzekere gedachte en ga voor jezelf na: waar baseer ik dat op? Ben ik hier onzeker over omdat mijn partner zich anders gedraagt of zit het echt in m’n hoofd, en waarom zouden ze dat überhaupt opeens vinden? Op die manier kun je dat gevoel in een nieuw daglicht plaatsen en is er meer ruimte om realistisch te zijn.

Back to the roots

Om onzekerheid echt goed aan te pakken, is het beste idee om helemaal terug naar de roots van je gevoelens te gaan. Probeer te bedenken waar die emoties vandaan komen (bijvoorbeeld eerdere relaties, emotionele problemen, een laag zelfbeeld etc.) zodat je er vanaf dat punt aan kunt gaan werken. In plaats van de ene na de andere onzekere uitspatting te bestrijden, kun je nu het héle probleem in een keer aanpakken.


Communiceren

Goed communiceren is sowieso dé nummer 1 manier voor het versterken van een relatie, en dat geldt zeker ook als je jouw onzekere gevoelens wil aankaarten! Je partner kan tenslotte niet ruiken of er iets mis is dus dit zal zeker ook gewaardeerd worden. Tips nodig om mee te beginnen? We got you!

  • Denk eerst na over wat je precies voelt en hoe je die gevoelens het beste kan formuleren.
  • Probeer elkaar niet te onderbreken.
  • Verplaats je in de ander en leg rustig uit waar jij op dat moment mee worstelt (zinnen als ‘ik voel me..’ en ‘vaak ben ik bang dat..’ zijn een goed begin!)
  • Probeer wel voor jezelf op te blijven komen! Het zijn jouw gevoelens en die zijn belangrijk. Of die onzekerheden nou op iets gebaseerd zijn of niet, er moet sowieso op de een of andere manier mee gedeald worden.
onzeker relatie

Probeer los te laten

Onzekerheid in je relatie is heel vervelend, vooral omdat het je zo machteloos kan laten voelen. Het is het beste om te accepteren dat die gevoelens zich soms de kop opsteken, want dat is, zoals we al zeiden, ook gewoon een menselijke emotie.

Uiteindelijk moet je (hoe moeilijk dat af en toe ook kan zijn) proberen om die onzekerheid los te laten en je focus te leggen op dingen waar je wél controle over hebt. Dus samengevat: accepteer het, communiceer het, let it go, repeat!

Meer over liefde & relaties:

Wat zijn affirmaties en hoe gebruik je ze voor meer selflove?

5 vragen die bepalen of jij nog wel gelukkig bent in je relatie (en wat je eraan kunt doen!)

Tips om jezelf niet te verliezen in een relatie

Beeld: Unsplash / Giphy

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy