Samenblijven na vreemdgaan? 7 tips

door Phlox

Vreemdgaan is natuurlijk de ultieme relationship killer. Toch zijn er koppels die, zelfs na zo’n groot probleem, er bovenop weten te komen en alsnog samen verder gaan. Dat is een hele opgave en daarom zijn wat tips om de relatie weer net zo sterk te maken als eerst zeker niet overbodig!

Disclaimer: vreemdgaan is absoluut niet goed te praten en dat is in dit artikel ook zeker niet onze bedoeling. Sommige koppels zijn heel gedreven om, nadat een van hen is vreemdgegaan, het probleem op te lossen omdat ze alsnog heel graag bij elkaar willen blijven. Daar zijn deze tips voor bedoeld!

1. Blijf altijd communiceren

De key voor het oplossen van een conflict is door er veel en goed over te praten, want een sterke communicatie is zeer nodig om weer op dezelfde lijn te komen (en te blijven!) Als iemand in de relatie is vreemdgegaan schaadt dat het vertrouwen natuurlijk enorm, en dat los je niet op door aan beide kanten gevoelens op te kroppen. Het is dus belangrijk om altijd met elkaar te blijven delen wat er in je hoofd omgaat en hoe je over iets denkt.

relatie

2. Wees eerlijk naar jezelf

Bedenk, als jij degene bent die cheated on is, of je wel zeker weet dat je wilt proberen om de relatie te redden. Het is namelijk best wel een groot probleem om op te lossen, en als je denkt dat het vreemdgaan op de lange termijn een pijnlijk obstakel gaat blijven is het misschien wel beter om überhaupt niet te beginnen aan ‘reparaties’. Onthoud dat jij het niet aan een vreemdgaande partner verschuldigd bent om zoiets op je te nemen, je kunt er altijd voor kiezen om een punt achter de relatie te zetten!

3. Duidelijkheid

Wees duidelijk naar elkaar over waar jullie als koppel precies staan en sta ook niet toe dat de persoon die is vreemdgegaan over die grenzen heengaat. Bijvoorbeeld: het kan zijn dat jij wel wilt proberen om de draad weer op te pakken maar tijd of ruimte nodig hebt om het een en ander te verwerken. Dan heeft je partner dat te respecteren en moeten ze niet proberen om dat proces te rushen.

4. Zoek hulp

Uit een onderzoek van MIND Korrelatie blijkt dat maar liefst 70% van de Nederlanders weleens relatieproblemen ervaart. Om die problemen tegen te gaan is relatietherapie een van de stappen die je kunt nemen. Het is natuurlijk geen automatische oplossing en relatietherapie is ook zeker niet voor iedereen, maar er zijn veel coaches die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van koppels waarin iemand is vreemdgegaan.

Het zou dus wel kunnen helpen om wat perspectief te bieden en een ‘neutrale partij’ te hebben om mee te praten! Een voorwaarde is natuurlijk wel dat jullie er allebei voor open staan om therapie te proberen, anders heeft het niet zoveel zin.


5. Balans

Waarschijnlijk is één van jullie ontrouw geweest en de ander niet, wat zorgt voor een ongelijke verhouding binnen de relatie. Om die balans zoveel mogelijk te herstellen is het belangrijk dat de ‘derde persoon’, oftewel degene waarmee er is vreemdgegaan, niet rond blijft hangen en zoveel mogelijk verdwijnt uit jullie leven. Anders wordt het enorm ingewikkeld om vooruit te kunnen kijken en om elkaar weer terug te vinden.

6. Reden achterhalen

Als iemand vreemdgaat is dat, naast heel erg vervelend, ook een signaal dat diegene op de een of andere manier blijkbaar niet gelukkig is met de relatie. Dit kan met van alles te maken hebben: bindingsangst, eerdere relatieproblemen, et cetera. Het is belangrijk om samen het achterliggende probleem te achterhalen en daar aan te werken, zodat zoiets niet nog een keer gebeurt (die verantwoordelijkheid ligt natuurlijk bij degene die is vreemdgegaan).

7. Afsluiting

Om jullie band weer op te bouwen en de relatie door te kunnen zetten is het belangrijk om toch te proberen om closure te vinden en de situatie als verleden tijd te kunnen zien. Bedenk wel dat volledige afsluiting vinden alleen reëel is als jullie allebei toch een soort van vrede hebben met wat er is gebeurt en gemotiveerd zijn om opnieuw te beginnen! Er mag geen kans zijn dat het probleem later weer net zo hard terugkomt.

Meer over relaties:

Red flags in je relatie die je niet moet negeren

Wat als je partner aseksueel is?

10 do’s en don’ts voor een gezonde friends with benefits relatie

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy