Help, ik word niet serieus genomen door de huisarts

door Rosanne

Om me heen hoor ik het vaker voorbij komen en ik heb er ook wel eens last van gehad. Niet serieus genomen worden door je huisarts. Maar wat moet je dan doen? En hoe kun je ervoor zorgen dat je wel serieus wordt genomen? Drie vrouwen vertellen hun eigen verhaal en ik geef jou wat tips en tricks!

Verhalen

Naast de eigen ervaringen die ik hoor om mij heen, deelt columniste Asha ten Broeke deze mening ook. ‘Vrouwen worden in de spreekkamer nog altijd minder serieus genomen’, schreef ze in een column in de Volkskrant. Ze bespreekt het boek Doing Harm, van de Amerikaanse journaliste Maya Dusenbery. In haar boek bespreekt ze dat vrouwen in de VS altijd langer moeten wachten dan mannen op de juiste diagnose. Ook Henriëtte van der Horst herkent dit. Zij is huisarts en hoogleraar huisartsgeneeskunde en ziet dit in Nederland ook.

Een huisarts is er om jou te helpen als je ergens mee zit, dus als je niet serieus genomen wordt kan dit vervelend zijn. Er zijn gelukkig ook genoeg huisartsen die wel naar je luisteren en die er alles aan doen om jou te helpen. Maar helaas gebeurt het nog te vaak dat vrouwen worden weggestuurd met serieuze klachten die worden afgeschoven op stress, te weinig slaap of een te druk leven.

huisarts

Lieke (21): ‘Het was alleen maar symptoombestrijding’

“Ik ging naar de dokter omdat ik heel vaak naar de wc moest. Ik vertelde dat ik maar bleef plassen en dat ik last had van stress. De huisarts stuurde mij door naar de bekkenbodemspecialist, waar ik in behandeling ging. De specialist vroeg aan mij wat ik daar deed omdat mijn klachten helemaal niets te maken hadden met mijn bekkenbodem. Ik had gewoon heel erg veel last van stress en had iemand nodig die mij daarbij kon helpen. De bekkenbodemtherapie was alleen maar symptoombestrijding. Ik werd teruggestuurd naar de huisarts, waarna ik naar de praktijkondersteuner moest. Na een aantal gesprekken werd ik weer doorverwezen naar een psycholoog om eindelijk naar de onderliggende oorzaak te zoeken. Hier was helaas een wachttijd van twee maanden. Uiteindelijk na verschillende verkeerde diagnoses en heel wat wachttijden, werd ik geholpen voor mijn stress. Helaas heeft dit alles wel een ruim een half jaar geduurd.”

Jasmijn (24): ‘Uiteindelijk begon ik aan mezelf te twijfelen’

“Ik heb om een doorverwijzing gevraagd en ben uiteindelijk doorverwezen naar een specialistisch centrum. Hier werd ik eindelijk serieus genomen en werden mijn klachten aangehoord. Ik heb altijd al een heftige menstruatie gehad, maar er werd mij verteld dat het erbij hoorde. Toen ik 16 jaar was, ging ik aan de pil, maar op een gegeven moment waren de nadelen daarvan groter dan de voordelen. Ik stopte en ben een jaar zonder kunstmatige hormonen door het leven gegaan. Ik hoopte dat mijn klachten weg zouden gaan, maar dit was helaas niet het geval. Na een jaar besloot ik om toch maar weer aan de anticonceptie te gaan en heb ik een hormoonspiraaltje laten zetten. Na de eerste paar maanden continu bloedverlies en heel veel buikkrampen, ben ik weer naar de dokter gegaan. Ik kreeg een extra hormoonkuur en er werd mij verteld dat hierna mijn klachten weg zouden moeten zijn. Een week na mijn kuur begonnen mijn klachten weer. Ik had last van veel bloedverlies, hoofdpijn, spierpijn, stemmingswisselingen, heftige buikkrampen en noem het maar op. Ik ben zelf research gaan doen, omdat ik me niet serieus genomen voelde. Ik was ondertussen al bij allebei mijn huisartsen geweest en twee keer bij een gynaecoloog. Iedere keer kwam er niks uit. Bij het specialistisch centrum heb ik een uitgebreid onderzoek gehad waar adenomyose uit kwam, een vorm van endometriose. Dat is een aandoening waarbij er slijmvlies dat lijkt op baarmoederslijm diep in de wand van de baarmoeder zit. Nu heb ik medicijnen met extra hormonen om mijn klachten te verminderen.”

Sanne (21): ‘Hij vroeg wat ik zelf dacht wat het kon zijn’

“Het was een paar weken voor mijn examens en ik merkte dat ik wel heel erg vaak moest plassen. Het zat me echt in de weg en maakte me nogal zorgen over hoe ik mijn examens ging overleven. Ik maakte voor de zekerheid een afspraak bij de huisarts. Ik kwam daar aan en had ineens een andere arts dan normaal gesproken. Hij vertelde me dat ik gewoon te veel dronk waardoor ik zoveel moest plassen. Ik was te jong voor diabetes, maar vooruit… dat wilde hij dan nog wel even controleren. Gelukkig was dat het niet, maar verder heeft hij niet meer gekeken wat het wel was. Hij vroeg aan mij wat ik zelf dacht wat het kon zijn. Daarna had ik het gevoel dat ik helemaal niet welkom was. Ik heb het hierna maar gelaten, omdat ik het zo druk had. Nu is het een paar jaar verder en moet ik eigenlijk nog steeds vaak plassen. Ik ben er nooit meer voor naar de dokter geweest, omdat ik er nu gewoon gewend aan ben geraakt.”

Stappenplan

Heb jij ook het gevoel dat je niet serieus wordt genomen? Denk je dat jouw klachten wel ergens vandaag komen en dat er meer achter zit? Wil je graag verder onderzoek, maar krijg je dat via je huisarts niet voor elkaar? Dan heb ik wat tips voor jou!

Richtlijnen

Stel, jij komt bij je huisarts met klachten en die stuurt jou weer weg met ‘kijk het maar even aan’. Of je krijgt zomaar wat medicijnen voorgeschreven, waarbij jij je niet goed voelt. Vraag dan naar de richtlijnen. Je hebt als patiënt recht op onderbouwing en uitleg waarom een arts bepaalde stappen onderneemt. Zijn de adviezen gebaseerd op de richtlijnen of speelt de persoonlijke mening van jouw arts een rol? Richtlijnen zijn gebaseerd op data en over het algemeen objectief.


Direct

Spreek je zorgen of problemen uit. Heb je het gevoel dat er niet naar je geluisterd wordt? Bespreek dit dan. Wees ook duidelijk over je klachten. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om een symptomendagboek bij te houden. Zo heb je precies op papier wanneer en wat voor klachten je hebt. Zo krijgt je huisarts ook een beter beeld. Wordt er nog steeds niet naar je geluisterd? Dan kan het misschien beter zijn om een andere huisarts te gaan zoeken.

Doorvragen

Ondanks dat een arts de expert is, ken jij je eigen lichaam het beste. Heb je echt het gevoel dat er iets mis is met je gezondheid, onderneem dan actie. Vraag om een second-opinion of om een doorverwijzing. Je kunt beter erachter komen dat je fout zat, dan dat je te lang wacht en er wel iets aan de hand is.

Hou vol

Hoe vervelend het ook is om iedere keer opnieuw naar de huisarts te moeten, is het wel belangrijk dat er een oplossing komt voor jouw klachten. Laat je niet ontmoedigen, de aanhouder wint.

huisarts

Zelf onderzoek

Artsen zijn ook mensen, dus die kunnen af en toe ook een foutje maken. Verzamel alles over jouw symptomen en klachten en doe zelf wat onderzoek op thuisart.nl. Zo kun je bepaalde dingen bespreekbaar maken tijdens je bezoek aan de huisarts. Pas wel op dat je niet te ver in het zelfonderzoek duikt. Voor je het weet heb je ineens een hele ernstige ziekte, terwijl je eigenlijk gewoon een vitamine tekort hebt.

Wisselen

Heb je al meerdere keren aangegeven dat je je niet serieus genomen voelt? En merk je geen verandering? Dan is het slim om op zoek te gaan naar een andere huisarts. Vaak zitten er binnen één praktijk meerdere huisartsen, dus misschien kun je daartussen wisselen. Is dit niet mogelijk? Ga dan op zoek naar een nieuwe huisarts.

Kies voor jezelf

En als laatste kies voor jezelf! Het kan soms lastig zijn om tegen een arts of behandelaar in te gaan of om aan te geven dat je niet tevreden bent. Maar je komt daar voor jezelf omdat jij geholpen wilt worden. Je bent er niet om de arts tevreden te houden, dus kies voor jezelf!

Ben jij wel eens niet serieus genomen door je huisarts? Zo ja, wat heb jij toen gedaan?

Meer over gezondheid

Borstkanker: alles over zelfonderzoek van je borsten

De invloed van endometriose op je seksleven

Gevoelige borsten: wat is mastopathie en wat kun je eraan doen?

Beeld: Unsplash & Giphy

1 reactie

Hans 20 december 2021 - 17:27

Ik vind de voorbeelden niet bar goed. Dit zijn vooral gevallen van moeilijk diagnoses en/of dat bijv. voorgeschreven geneesmiddelen niet goed blijken te werken. Dat kan die arts toch ook niet van te voren weten! Als je een zeldzame aandoening hebt, dan kan het ff duren voor die boven water is. Je moet uiteraard wel terug als iets niet overgaat, niet goed werkt oid. Dat komt relatief vaak voor. Zelf als man ook genoeg ervaring mee. Meer dan een jaar lopen sukkelen met een sliding hernia, ook omdat de huisarts dacht dat het wel aan m’n alcohol gebruik zou liggen en omdat de symptomen erg op die van hart- of longproblemen lijken. Soortgelijke problemen met een knie- en ook nog met een voetblessure. Een huisarts is geen loodgieter! En zelfs die hebben wel eens moeite om het probleem of de juiste oplossing te vinden!

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy