Fabels en feiten over je vruchtbaarheid

door Yentl

Voor het zingen de kerk uit, je bent niet vruchtbaar als je ongesteld bent, te strakke broeken zijn slecht voor het zaad, een vrouw heeft een orgasme nodig om zwanger te raken. We hebben allemaal wel eens twijfelachtige weetjes over onze vruchtbaarheid gehoord. Maar wat is nou waar en wat is onzin? Essentiële vragen wanneer je zwanger wilt raken, maar minstens net zo essentieel wanneer je dit wil voorkomen. Wij hebben de meest voorkomende fabels én feiten voor je op een rij gezet.

Fabels

Oesters eten zorgt ervoor dat je meer zin hebt in seks en je vruchtbaarheid toeneemt.

Oesters bevatten zink en foliumzuur wat ervoor kan zorgen dat je lust toeneemt, maar je vruchtbaarheid verbeteren doet dit glibberige goedje zeker niet.

Voor het zingen de kerk uit voorkomt zwangerschap.

Jammer, condoomhaters. Dat jasje moet er gewoon om! In voorvocht kunnen achter gebleven zaadcellen zitten. Niet erg betrouwbaar dus. En terugtrekken voor het moment suprême? Daar raakt toch niemand heel opgewonden van?

Je bent niet vruchtbaar tijdens je menstruatie.

Toch? Fout! Oké toegegeven, de kans is klein dat je zwanger raakt, maar zeker niet onmogelijk! Tijdens de ovulatie is een vrouw vruchtbaar. Wanneer dit is hangt af van de lengte van je cyclus. Als je een keer een korte cyclus heb kan je eisprong net na je menstruatie vallen. Oppassen geblazen dus!Er is een vrouwelijk orgasme nodig om zwanger te raken.

Hoewel het vrouwelijk orgasme door ons word aangemoedigd, is klaarkomen voor een vrouw niet noodzakelijk om zwanger te raken. Wel kan door het samentrekken van de spieren in je flamoes een golvende beweging ontstaan die helpt om het sperma een zetje in de juiste richting te geven, maar noodzakelijk? Nah.

Mannen blijven tot de dood vruchtbaar.

Ja, mannen kunnen langer kinderen verwekken dan dat vrouwen ze kunnen baren, maar ook bij mannen houdt het een keer op. Naarmate een man ouder wordt neemt zijn vruchtbaarheid af. Mannen die gesteriliseerd zijn zouden dit kunnen terugdraaien, maar ook hierbij is geen garantie op vernieuwde vruchtbaarheid.

vruchtbaarheid

Feiten

Roken is slecht voor je vruchtbaarheid.

Net als alcohol- en drugsgebruik. Een wijntje kan geen kwaad, maar langdurig gebruik van deze middelen heeft een verminderde vruchtbaarheid als gevolg. Dit geldt overigens ook voor koffie. Misschien je ochtendbakkie omruilen voor een flink potje ochtendseks.

Met een onregelmatige cyclus ben je minder vruchtbaar.

Als jij snel ongesteld bent, krijgen je eitjes minder tijd om te rijpen. Is je cyclus langer dan houdt het automatisch in dat je minder vaak een eisprong heb en dus ook minder vruchtbaar bent.

De vruchtbare periode duurt tot zes dagen per cyclus.

En dus niet twee zoals weleens gedacht wordt. Het klopt dat de vruchtbaarheid het hoogst is op de dag van de eisprong. Maar aangezien het mannelijke goedje tot wel vijf dagen kan overleven, (say what?!) is het dus zeker mogelijk om van een hete sekspartij die plaatsvond voor je eisprong zwanger te raken.

Door strakke of warme broeken te dragen wordt de vruchtbaarheid van de man beïnvloed.

Maar dan wel als hij hele dagen in die strakke en warme broeken blijft zitten. Dit zorgt er namelijk voor dat de temperatuur in de ballen oploopt en dat is nou net niet bevorderlijk voor de vruchtbaarheid.

Je voeding heeft impact op je vruchtbaarheid.

Net als roken en drinken dus. Net zoals dat bepaalde voedingsstoffen werking hebben op je seksdrive. Met een juist en gezond voedingspatroon houd je je hormonen in balans. Waar voeding ook invloed op heeft is de smaak van zijn juice, maar dat is een ander verhaal.

vruchtbaarheid

Meer informatie over je cyclus vind je hier:

Wat zijn de vier seizoenen van je cyclus?

Heeft je menstruatiecyclus invloed op je orgasme?

Wat kunnen we doen om menstruatie schaamte te doorbreken?

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy